Zetski dom

Sarajevska toplina, neposrednost i sevdalinka Amire Medunjanin

Nezaboravan koncert u Kraljevskom pozorištu

Prije nego je i zapjevala uz pratnju pijaniste Bojana Zulfikarpašića, svojom toplinom i sarajevskom neposrednošću, svjetski priznat izvođač sevdalinki Amira Medunjanin, osvojila je ljude koji su došli na njen koncert u Zetski dom, koji je bio ovu večer do poslednjeg mjesta ispunjen.

“Raduje me da smo sve troje tu, da smo dobili poziv za koncert, velika je čast nastupati u ovakvom pozorištu. Zetski dom prekrasno izgleda , ovo je najstarije pozorište u Crnoj Gori. Radujem se, čula sam da više karata nema, jako mi je drago.Prvi put sam tu, sve troje smo prvi put na Cetinju. Znajući istoriju ovog grada, imam još veće uzbuđenje”, kazala je Medunjanin uoči koncerta.

„Kafu mi draga ispeci“, „Snijeg pade na behar na voće“… Bosanska pjesma, emotivna da emotivnija ne može biti i njen snažan vokal poveli su publiku na putovanje i kroz druge muzičke tradicije ovih prostora. Gledajući sa galerije Kraljevskog pozorišta, moglo se vidjeti da se brišu suzne oči, iz torbi vade maramice, pjeva bez ustezanja. Aplauz je zaslužila svaka pjesma, a Amirina obraćanja podstakla su oduševljenu publiku da bez ustezanja razgovara iz gledališta, i bilo je baš kao što nam je sarajevska umjetnica rekla u razgovoru uoči koncerta. Na njenu radost i oduševljenje svih u pozorištu, jer fali nam danas otvorenosti i neposrednosti, uvijek se javi neko sa riječima: “Amira, imam jednu muzičku želju!”. Bilo je tako i u Zetskom domu.

“Najvećim dijelom izvodimo kombinaciju pjesama sa prethodnih albuma, možda nešto novo sa novog albuma koji radimo u čuvenom studiju u Londonu,u kome su snimali Bitlsi. Tu ćemo pjesmu izvesti premijerno.Ustvari nas dvoje volimo da improvizujemo na koncertu, nikad ne znamo u kom ćemo pravcu otići, zavisi od publike koja sjedi tu, nerijetko se desi da neko dobaci koju bi pjesmu želio, onda se šalim da sam kao neki džuboks. Volim tu direktnu komunikaciju sa ljudima koji dođu na koncert, volim da učestvuju. Volim da se družimo. Pozorište kao što je ovo, je najljepši prostor za koncert. Imali smo nedavno koncert u Sava centru u Beogradu, takođe na otvorenoj sceni na Trafalgar trgu u Londonu, ali ti veliki prostori su mnogo zahtjevniji po pitanju kontakta sa ljudima. Opet, manji i intimniji prostori su, iskrena da budem, teži za sam performans zato što kada imate kontakt očima sa ljudima, možete vidjeti ako neko nije zadovoljan i to vas može poremetiti. Ja se najčešće fokusiram na njih, ali kad dobijem na kraju osmijeh, to je za mene veliki uspjeh. Voljela bih na ljeto imati koncert na jednom prekrasnom prostoru u Herceg Novom, na Kanli kuli, to mi je jako drago mjesto, ponovo doći na Cetinje. Ova manja mjesta su meni puno draža, tu se dogode neka lijepa druženja i prijateljstva se tu rode, ostanem u kontaktu sa ljudima preko društvenih mreža, čiji sam veliki fan, priznajem . Volim taj direktan kontakt sa ljudima, nadam se ponovnom pozivu u Crnu Goru”, ispričala je Amira Medunjanin.

Na kraju, bosanska umjetnica otpjevala je pjesmu crnogorskog umjetnika iz Nikšića koga voli I cijeni. Šobićeva pjesma oduševila je publiku, a Amira Medunjanin trio dobio je višeminutne ovacije. Pošto, kako je rekla ne voli formalnosti, Amira je preskočila uobičajen performans silaženja sa bine i odmah se bacila na bis. Brišući I sama suze, rekavši da za kraj želi otpjevati pjesmu bez mikrofona i muzičke pratnje, baš kako se to u pozorištu radi, Amira je završila koncert ostavivši bez daha publiku u Zetskom domu. Nakon koncerta, u razgovoru sa onima koji su je sačekali za čašicu razgovora, zahvalila je ona publici na toplini rekavši da je Zetski dom predivno, perfektno akustično pozorište, dragulj koji “morate čuvati kao zjenicu oka”.

Foto: Marko Ćipović / Studentski radio KRŠ