Barba Barova tarabakula

Komedija.

17

Juni
2004
Pozorišna sezona

O komadu:

Tekst: Marko Kavaja. Scena i kostimi: Jelena Tomašević - Irena Lagator. Koreografija: Nada Vukčević. Muzika: Aleksandar Radunović.

Uloge:

Marino Peškatore i Niko Ribić — Zoran Vujović; Lucija — Jelena Nenezić; Gvido — Predrag Borilović; Barba Baro — Dušan Kovačević; Pijero Ćankone — Stevan Radusinović; Cingarela — Žana Gardašević; Tonina — Bojana Knežević; Doktor Pino — Viktor Gatolin; Marija — Gordana Pajović.

Ostale informacije:

U ovoj Kavajinoj komediji jedan od braće blizanaca, sa svojim slugom Barom, traga u Trstu za bratom koji je nestao tokom i svjetskog rata. Nestali brat živi u Trstu, pod prezimenom Peškatore, oženjen je i ima za ljubavnicu jednu kurtizanu. Ribarić nailazi na spomenutu kurtizanu, a onda i na bratovljevu ženu i one u njemu prepoznaju svoga ljubavnika, odnosno muža Marina Peškatorea. Zaplet nastaje zbog identičnosti braće blizanaca. Komične scene Kavaja je dao uvjerljivo. Likovi su ocrtani u blažim naznakama koje proizilaze iz radnje. I u ovoj komediji autor je izvlačio karakteristike likova iz jezičkih specifičnosti. "Barba Barova trabakula" se može podvesti pod žanrovskom naznakom komedija situacije. Komedija "Barba Barove trabakule" prikazivana je u desetak pozorišta bivše Jugoslavije pedesetih godina prošlog vijeka.

Premijera:

Cetinje, 17/06/2004, 20:00 časova.
Digitalizacija arhive: Miloš Prelević