Rani jadi

19

Maj
2021
Pozorišna sezona

O komadu:

Tekst: Danilo Kiš. Dramaturg: Rajko Radulović. Scenografija i dizajn svijetla: Petar Pejaković. Saradnici: Pavle Prelević, glumac – rad sa djecom, Milo Vučinić, asistent dramaturga, Hana Rastoder i Blažo Marković, asistenti reditelja (studenti FDU Cetinje), Andrija Rašović, audio – vizuelni koncept.

Uloge:

Filip Ivanović, Tara Perović, Aleksa Petrović, Tamara Karan, Lazar Martinović, Tamara Jovićević, Krsto Pejović, Marija Pobor, Dimitrije Janković, Sofija Stevanović, Damjan Stanojević, Anđela Pavlović, Vukota Čelebić.

Ostale informacije:

Predstava “Rani jadi” je zbirka istinitih priča djece sa Cetinja. Inspirisana je istoimenom knjigom Danila Kiša u kojoj u nizu priča pisac opisuje njegovi djetinstvo do selidbe u Crnu Goru. Danilo se 1944. godine sa svojom majkom Milicom Dragićević i sestrom Danicom doselio na Cetinje nakon što je njegov otac odveden u Aušvic. U “Ranim jadima” iz teškog djetinstva Kiš bježi u imaginaciju. U jednom razgovoru kaže da ostaje sebi dužan jednu knjigu iz svog cetinjskog razdoblja… i da se nada da će jednom tu knjigu i napraviti… Priče iz predstave “Rani jadi” nije niko napisao. One su se desile u stvarnom životu djece i djeca ih sa scene ispovijedaju. Može se reći da je predstava u potpunosti dokumentirana. I taj njen karakter duguje bliskost Kišu.

Produkcija:

Realizacija predstave “Rani jadi” započela je 2019. godine kroz inovativni obrazovno-kulturni segment “Studio Kraljevskog pozorišta”, dok je rad u nekoliko navrata prekidan zbog pandemije koronavirusa.

Premijera:

Cetinje, 19/05/2021, 19:00 časova.
Digitalizacija arhive: Miloš Prelević