Zetski dom

Premijera predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf?”, koju je po tekstu Edvarda Olbija režirao Paolo Mađeli, biće održana sjutra u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”.

U predstavi, za čiju su dramaturgiju bile zadužene Željka Udovičić-Pleština i Stela Mišković, uloge tumače Ana Vujošević, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Miloš Pejović i Frano Mašković.

Premijera je prvobitno trebalo da bude održana u oktobru prošle godine, ali je otkazana zbog pojave koronavirusa.

Reditelj Paolo Mađeli kazao je kako ovo nije njegov prvi susret sa komadom Edvarda Olbija, ističući da je prije petnaestak godina “Virdžiniju Vulf” postavljao u nacionalnom teatru u Drezdenu.

“Mislim da ovdje imamo sjajnu podjelu uloga i da su ovi glumci zaista veliki glumci. Mislim i da je ovaj teatar sveti, božanstveni prostor, odnos scene i dvorane je apsolutno fanstastičan. Cijela teatarska ekipa, od glumaca do čitavog servisa teatra i organizacije, to je za mene bilo jedno veliko iznenađenje u lijepom smislu. Osjećao sam se, ne kao kod kuće, nego i više od toga”, istakao je Mađeli.

On je prokomentarisao i to što su se probama za predstavu vratili godinu nakon prvobitno planirane premijere.

“Sad imamo kratak i intenzivan nastavak proba i nadam se da ćemo svi zajedno vratiti tu preciznost i ludilo koje smo postigli prije godinu. Nadam se da ćemo prebroditi tu teškoću koju predstavlja pauza od godinu i želim cijeloj ekipi i teatru jednu predstavu koja će nešto značiti na repertoaru ove i sljedeće godine”, zaključio je Mađeli.

Kako je u katalogu predstave zapisala dramaturškinja Željka Udovičić – Pleština, “Ko se boji Virdžinije Vulf?”, komad koji već pola vijeka s lakoćom osvaja pozorišnu i filmsku publiku, ogleda se u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali s elementima i melodrame, tragedije, slapstika pa i satire te teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način koji ovu dramu svrstava u antologijska ostvarenja svjetske dramske lite­rature.

“Savremenost ove predstave ogleda se i u tome što bez straha i vrlo nedvosmisleno najavljuje prodornu, agre­sivnu, na sve spremnu »novu« generaciju koja promoviše zamisao da je uspjeh mjerljiv isključivo kriterijima koje sa sobom donosi liberalni kapitalizam. Ipak, “Virdžinija Vulf“ pruža nam mogućnost individu­alnog bijega od društvenih konvencija, sugerišući nam da se još uvijek možemo zalagati za mogućnost izbora; za pravo na sopstvenu zbunjenost i ćutanje unutar civili­zacije koja insistira na komunikaciji buke; ohrabruje nas u pravu na postavljanje pitanja u svijetu koji takva pitanja izvrgava ruglu; u pravu na romantizam i melodramu u svi­jetu koji se stidi emocija”, napisala je Udovičić-Pleština.

Predstavnici glumačkog ansambla saglasni su u ocjeni da je poseban izazov raditi na predstavi koja je prvobitno trebalo da bude izvedena prije godinu, te da je sve spremno za njeno prvo izvođenje.

Glumac Dejan Ivanić doživio je povratak probama za komad “Ko se boji Virdžinije Vulf?” kao naročit izazov.

“Predstava je prekinuta prije godinu i mjesec zbog koronavirusa, na noć premijere. Zato i moje kolege i ja pokušavamo da nađemo način da predstavu koju nijesmo odigrali opet napravimo živom. Naročito je zadovoljstvo okupiti se opet sa ovom ekipom, zajedno sa našim gostima, počev od Frana Maškovića, preko reditelja Paola Mađelija i dramaturškinje Željke Udovičić-Pleštine”, naglasio je Ivanić.

I glumac Frano Mašković istakao je kako će ansambl predstave nastojati da dostigne prošlogodišnji nivo.

“Divno je to što smo se opet okupili na Cetinju i krenuli u probe. Pogledali smo snimak od prošle godine, predstava je izgledala odlično, trudićemo se svim silama da i ovog puta dostignemo taj nivo. Vjerujem da će biti jednako dobro kao prije godinu”, rekao je on.

Predstava “Ko se boji Virdžinije Vulf?”, kako smatra glumac Miloš Pejović, biće dugovječna.

“Zaista je bilo neobično to što smo na dan premijere morali sve otkazati zbog koronavirusa. Kada se trudite i natempirate sve za dan premijere, a onda je morate otkazati – je nešto što nikad prije nijesam doživio, zato mi je zadovoljstvo to što se nije odustalo od ove sjajne predstave. Mislim da je ovo predstava koja zaslužuje velik i dugačak teatarski život”, ocijenio je on.

Uz režiju, Paolo Mađeli potpisuje kostimografiju s Linom Leković, kao i dizajn svjetla s Milijem Malovićem i Danilom Malovićem. Scenografi su Lorenco Banci i Marko Petrović-Njegoš, kompozitor Ljupče Konstantinov, a asistenti režije Hana Rastoder i Milo Vučinić. Autorka prevoda je Željka Udovičić-Pleština.

Sjutrašnja premijera počeće u 20:00h.

Ulaznice za reprizna izvođenja, koja su na repertoaru u srijedu i četvrtak, prodaju se na biljetarnici Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” radnim danima u periodu 10:00-13:00h i 18:00-20:00h, a broj telefona za informacije je 067 428 655.

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” i ovom prilikom podsjeća da prisustvo predstavama i drugim programima podrazumijeva poštovanje epidemioloških mjera o kojima se publika detaljnije može informisati na našoj internet prezentaciji.

Ovdje možete preuzeti katalog predstave.

(foto/video: Duško Miljanić i Vladimir Martinović / dizajn promo – materijala: Ozana Brković)