Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” u subotu, 13. novembra 2021. godine premijerno će biti izvedena predstava “Tobelija, mimikrija”, koju je, po motivima teksta „Tobelija“ Ljubomira Đurkovića, režirala Mirjana Medojević.

U novoj produkciji Kraljevskog pozorišta uloge tumače Jelica Vukčević, Jelena Laban, Jadranka Mamić, Pavle Prelević i Goran Vujović, uz učešće Srđana Miloševića i Mirjane Medojević.

Prema riječima rediteljke Mirjane Medojević, stvaranje predstave “Tobelija, mimikrija” za nju je bio jedan od najuzbudljivijih procesa koji je doživjela u pozorištu.

“Ova predstava nije uspostavljena da bi poručivala, već mislim da potencijalno imamo predstavu koju bi ljudi mogli da dožive s puno emocija. Riječ je o Ljubovom (Đurković) tekstu iz kojeg je sve proizašlo, uz dosta arhetipskih stvari koje su se pojavile. Tema tobelije – od šireg društvenog konteksta do toga da ona danas ne bi mogla ni da bude rođena. Ali, to ne znači da taj tekst nije aktuelan, naprotiv – aktuelan je još više.”, ocijenila je ona.

Glumica Jadranka Mamić iskazala je naročito zadovoljstvo zbog toga što je riječ o tekstu Ljubomira Đurkovića.

“Drago mi je što radimo predstavu po tekstu Ljubomira Đurkovića, jer je on pisac koji je jako zaslužan za crnogorsku književnost, a znam i čitavu priču o tome kako je on stvarao tekst “Tobelija”. Nakon mjesec i po rada, mogu reći da je iza nas naporan proces. Predstava je jako složena, jako slojevita i u kojoj tragamo za istinom”, rekla je ona.

“Tobelija, mimikrija” predstava je koju je, kako ističe glumica Jelica Vukčević, teško najaviti, a koju treba obavezno pogledati.

“Ovu predstavu teško je najaviti. Ona je takva da morate doći da je odgledate i tek tada će vam biti jasno zašto ona ne može da se najavi. U principu, riječ je o toj posebnoj kategoriji crnogorskih žena, majki i sestara, koje su zaista posebna vrsta ljudi. Šta sve te žene nose i kako izgledaju i sa kojim stvarima se bore cijelog života – to je ova predstava, koju zaista vrijedi odgledati”, naglasila je Vukčević.

Proces nastanka predstave, prema mišljenju glumice Jelene Laban, nije bio lak, ali je za nju predstavljao užitak.

“Uložili smo mnogo truda i mogu da kažem da je rad bio jako kvalitetan i da zaista ima šta da se vidi. Jako sam se radovala svakom danu procesa, uživala ponavljajući stvari iznova a da mi ne dosadi. Zato mogu da kažem da sam jako zahvalna na čitavom procesu, na saradnji sa ovim ljudima i da se jako radujem ovoj predstavi i njenom životu”, kazala je Laban.

Pripremna faza, kako naglašava glumac Goran Vujović, protekla je uz intenzivan rad i izuzetnu saradnju sa rediteljkom.

“Rad sa Mirjanom Medojević je za mene na neki način otkrovenje, jer nijesam učestvovao u sličnom procesu tokom dosadašnje karijere. Bio je to intenzivan rad, koji je zahtijevao i znatne psihofizičke napore. Nadam se da smo na dobrom tragu, Mirjana je rediteljka sa ogromnom količinom energije i tu je energiju prenijela na nas. Mislim da smo odgovorili zahtjevima, a u kojoj mjeri – vidjećemo na premijeri i nadam se dobroj predstavi”, istakao je on.

Scenografiju uspostavljaju Mirjana Medojević i Mirko Radonjić, uz saradnju Aleksandra Anđelića. Kostime potpisuje Lina Leković, muziku Iztok Koren, a miks i mastering Dejan Lapanja. Dizajner svjetla je Mirko Radonjić, dok je video projekcija rad Gorana Brnovića. Autorka audio materijala je Mirjana Medojević.

Predstava s pauzama traje 4 sata i 15 minuta, a subotnja premijera počeće u 19:00 sati. Reprizna izvođenja su na repertoaru u ponedjeljak i utorak u istom terminu.

Prodaja ulaznica je radnim danima od 10:00 do 13:00 i od 18:00 do 20:00 sati. Telefon za informacije i rezervacije: 067 428 655.

(foto: Duško Miljanić i Filip Kršić / kamera i montaža: Vladimir Martinović)