Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” sinoć je održana premijera predstave “Nije to to – studije Fausta”, koju je prema tekstu Simone Semenič režirao Tomi Janežič.

Koprodukcioni projekat Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, Sarajevskog ratnog teatra – SARTR, NVO “Aparat”, Festivala MESS iz Sarajeva i Beogradskog dramskog pozorišta, nastao je inspirisan Geteovim dramskim spjevom “Faust”.

Preispitivanje odnosa mita i realnosti u našoj regiji, ali I pravljenje mosta između Zapada i Istoka, neke su od tema koje sinoćnji komad preispituje, a što je naišlo na izuzetnu reakciju publike u najstarijem crnogorskom državnom teatru.

Direktor Ilija Subotić izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, uprkos situaciji s pandemijom korona virusa, zajedno s koproducentima, uspjelo da realizuje crnogorsku premijeru, nakon njenih izvođenja u Sarajevu i Beogradu.

Riječ je o veoma značajnom koprodukcionom projektu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, u režiji jednog od najznačajnijih slovenačkih, ali i evropskih reditelja Tomija Janežiča. Ovo je šesta premijera u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, odnosno šesti projekat koji smo samostalno ili u koprodukciji realizovali u 2021. godini, pri čemu je ovog mjeseca započet rad i na sedmoj produkciji”, istakao je Subotić.

U predstavi “Nije to to – studije Fausta” uloge su tumačile glumice iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije: Jelena Laban, Selma Alispahić, Emina Muftić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Maja Ranđić i Dunja Stojanović, uz učešće Benjamina Konjicije I Gabrijela Lazića.

Mislim da ova predstava komunicira sa publikom i da svako donosi svoju priču i da svako osjeća svoju priču. Mislim da je to esencija ove predstave”, poručila je glumica Jelena Laban.

Glumica Selma Alispahić podsjetila je kako je predstava nastala u specifičnim uslovima.

Počeli smo raditi prije pandemije, onda nas je prekinula pandemija, pa smo imali pauzu. Mislim da je reditelj na kraju shvatio da je najbolje okrenuti se tišinama. Jer, pred svim što nam se dešavalo na ovim prostorima u posljednjih 20-30 godina, čovjek jedino može da zaćuti”, poručila je ona.

Glumica Maja Ranđić istakla je kako svako novo igranje predstave “Nije to to – studije Fausta” na nju utiče drugačije.

Bilo je momenata koje nijesam očekivala, iako sam znala šta će sve da se desi. Uvijek se nekako uvučem u priču i svaki put igram kao da je prvi”, rekla je ona.

Predstava je, kako je naglasila glumica Maja Salkić, izuzetno slojevita.

Mislim da je ovo jedan od onih trenutaka u pozorištu koje pamtite i koji vas natjeraju na neku ličnu promjenu, ali i na promjenu razmišljanja”, smatra Salkić.

Dramaturgiju, dizajn zvuka i svjetla potpisuje Tomi Janežič, scenografiju Branko Hojnik, a kostimografiju Marina Sremac. Za koreografiju i saradnju na dramaturgiji bila je zadužena Katja Legin.

Asistentkinja režije i za rad na dramaturgiji bila je Mirjana Medojević, dok su asistenti režije Gabrijel Lazić i Benjamin Konjicija.

Večeras je na programu reprizno izvođenje s početkom u 20 časova.

Preostale ulaznice biće prodavane na biljetarnici večeras od 18 do 20 časova, a telefon za informacije je 067 428 655.

Prisustvo reprizi moguće je uz poštovanje epidemioloških mjera I posjedovanje jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne COVID-potvrde.

(foto/video: Vladimir Martinović)