Zetski dom

Koncert „Makedonska nokturna“ pijanistkinje Eme Popivode, biće održan u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” u 20 sati, u okviru zatvaranja 47. Muzičkog festivala mladih Crne Gore, dok je na programu dvanaest kompozicija makedonskog autora Dimitrija Bužarovskog.

Ema Popivoda je pijanistkinja sa bogatom internacionalnom karijerom i istinski ambasador makedonske kulture u svijetu. 2014. godine završila je doktorske studije klavira na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju pod mentorstvom prof. Stele Slejanski i prof. Dimitrija Bužarovskog. Njen repertoar čine djela klasičnih i savremenih autora, makedonskih kompozitora, kao i novi inovativni muzički stilovi gdje je sama i stvaralac i izvođač. Od mnogobrojnih nastupa izdvajaju se solistički koncerti u Tokiju, Londonu, Njujorku, Briselu, Rimu, Budimpešti, Salzburgu, Bratislavi, Solunu, kao i na prostoru Balkana. Dobitnica je više nagrada u svojoj zemlji i inostranstvu.

U okviru Festivala, juče je u “Zetskom domu” održan edukativni program „Karneval životinja“ Muzičkog centra Crne Gore, u kojem su učestvovali studenti cetinjskih umjetničkih akademija, nastup učenika Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ iz Podgorice i dječjeg hora Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Savo Popović“ Cetinje. Takođe, sinoć je pred publikom u Kraljevskom pozorištu nastupio trio „Variete Montenegro“ u sastavu Dijana Orlandić, flauta, Miroslav Ilić, harmonika i Petar Dobričanin, gitara, kao i klavirski duo „Tra noi“, koji čine Jelena Vukmirović i Ivana Pešić.

47. Muzički festival mladih Crne Gore organizuje Škola za osnovno muzičko obrazovanje „Savo Popović“ Cetinje i Aktiv direktora muzičkih škola Crne Gore, dok se takmičenje u različitim disciplinama, osim u Muzičkoj školi, održava u više institucija na Cetinju (Muzička akademija, Narodni muzej Crne Gore, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“).

(foto: Privatna arhiva)