Zetski dom

Završeni “Dani Jurislava Korenića” – za predstavu Zetskog doma dva priznanja

Predstava „Sin“ u ovoj selekciji imala najbolju režiju i tekst

Dodjelom nagrada i svečanom ceremonijom koja je upriličena na sceni Kamernog teatra 55 završeno je treće izdanje festivala “Dani Jurislava Korenića”. Predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom briljirala je odnijevši dva priznanja. Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Mirka Radonjića za predstavu “Sin”, dok je Mirjana Medojević za istu predstavu osvojila Nagradu za najbolji tekst. Tako je Sarajevo nakon magične interakcije publike i glumaca u noći izvođenja i zvanično odalo priznanje priči koja govori o krhotinama koje ljudima i u ljudima ostanu nakon rata.

„Svakako da su ove dvije nagrade važne za predstavu, one su važne samo zbog toga što je to što se te večeri desilo na igranju u Sarajevu bilo malo pozorišno čudo. Razmjena koja se događala na nivou scene i gledališta, između glumaca i publike, između autora, glumaca i publike bila je nešto što je zbilja radost i suština teatra. U tom smislu mi je drago da je to i stručni žiri prepoznao“, kazao je reditelj Mirko Radonjić nakon uručenja nagrade u Sarajevu.

„Ova nagrada je posebno značajna. Tekst u tom obliku ne bi postojao bez te režije, a ta režija u tom obliku ne bi postojala bez tog teksta. Mirko i ja bili smo kolege na klasi, ova predstava je samo dokaz nečega u šta ponekad ne želimo da vjerujemo, a to je činjenica da su prirodna saradnja i zajedništvo ono jedino što ima smisla u pozorištu. Drago mi je da sam došla u Sarajevo, da je predstava u svojoj kolijevci“, rekla je nagrađena Mirjana Medojević.

Nagrada “Jurislav Korenić” za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi “Gnijezdo” Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. Dvije nagrade dobila je i predstava “Tri sestre” Kamernog teatra 55. Gordana Boban je za ulogu u ovoj predstavi dobila nagradu “Žan Marolt” za najbolju glumicu, a Dragan Jovićić nagradu “Žan Marolt” za najboljeg glumca.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Dževad Karahasan, Adrijana Gavrić, Josip Muselimović, Larisa Sarajlić-Ramović, Matija Bošnjak, Boris Lalić i Snežana Bogićević. Treće izdanje teatarskog festivala “Dani Jurislava Korenića” održano je od 7. do 14. decembra, a okupilo je najznačajnija pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije. Festival “Dani Jurislava Korenića” pokrenut je u čast čovjeku koji je dao značajan doprinos kulturnoj sceni BiH i koji je osnovao Kamerni teatar 55.