Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” u toku su probe za predstavu “Pod oba Sunca”, koja će biti premijerno izvedena narednog mjeseca.

Predstavu prema istoimenom romanu Ognjena Spahića, u dramatizaciji Stele Mišković, režira Boris Liješević.

Uloge tumače Varja Đukić, Srđan Grahovac i članovi ansambla “Zetskog doma” – Jelena Laban, Jelica Vukčević, Marija Maša Labudović, Goran Vujović i Vule Marković.

Reditelj Boris Liješević kaže da je u pitanju priča našeg vremena i naših prostora.

“To je priča kolektivnog sjećanja generacija koje pamte veliku zemlju u kojoj smo živjeli i njen raspad, koje takođe svjedoče ovom novom vremenu, a koje te slike raspada nose cijeli život kao neku kolektivnu traumu”, poručio je on.

Kako Liješević dodaje, pored toga riječ je i o intimnim pričama junaka, pošto komad gotovo Bergmanovski govori o veoma složenim međuljudskim odnosima, o ljudima kojima postaje tijesno u sopstvenoj koži.

“Već nekoliko sedmica radimo u predivnom pozorištu Zetski dom, sa divnom ekipom koju čine izvanredni crnogorski glumci raznih generacija i veoma sam zadovoljan i srećan zbog toga”, kazao je Liješević.

Autorka dramatizacije Stela Mišković naglasila je kako su intervencije na romanu bile neznatne i odnosile su se uglavnom na scenska prilagođenja.

“Trudili smo se da, uz likove i osnovnu ideju, zadržimo sve sokove kojima obiluje fantastični roman Ognjena Spahića. U tom smislu smo i monološku formu koja je zastupljena u romanu zadržali u dramatizaciji, tako da naše scene zapravo proističu iz naših monologa i tvore jedinstven scenski doživljaj”, istakla je ona.

Glumica Varja Đukić mišljenja je da se na sceni Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” rade najbolje predstave.

“Mislim da će ovo vjerovatno biti jedna od značajnijih predstava, s obzirom na to da je riječ o domaćem piscu, o domaćem dramskom djelu, ali i o jednoj vanrednoj temi koja je negdje prećutana, a koja nas sve i dalje opsijeda”, ocijenila je Đukić. Dodaje da je rad zanimljv, odgovornost velika, te da očekuje kako će publika prepoznati da predstava “Pod oba Sunca” jeste pomak u našem pozorišnom životu.

Scenografiju potpisuje Janja Valjarević, kompoziciju Nina Perović, a kostimografiju Lina Leković. Asistentkinja režije je Nina Martinović.

Roman “Pod oba sunca” Spahić je stvarao po pozivu Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, a objavljen je 2020. godine.