Zetski dom

Premijera i niz drugih programa, uz četiri gostovanja u zemlji i inostranstvu, obilježiće novembarski repertoar Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”.

Predstava “Pod oba Sunca”, iz naše najnovije produkcije, prema istoimenom romanu Ognjena Spahića u režiji Borisa Liješevića, pred publikom će biti tri puta. Najprije, 4. novembra, predstava će biti odigrana u “Zetskom domu” na Cetinju, a dan kasnije u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici s početkom u 20 sati.

U nedjelju, 6. novembra, u “Zetskom domu” će biti odigrana predstava “Kapital” u 20 sati, koju je, prema istoimenom djelu Karla Marksa, režirao Andraš Urban, uz podršku EU programa za kulturu Kreativna Evropa.

Nakon Cetinja i Podgorice, u srijedu, 9. novembra, predstava “Pod oba Sunca” biće i pred publikom u Herceg Novom. Izvođenje u Dvorani Park počeće u 20 sati.

U okviru programa obilježavanja Dana Prijestonice Cetinje, u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, u nedjelju, 13. novembra u 20 sati, biće upriličen koncert Kulturno-umjetničkog društva “Njegoš”. Događaj organizuje Prijestonica Cetinje.

Nakon velikog uspjeha na sarajevskom MESS-u ovog mjeseca, predstavu “Ana Karenjina” u novembru očekuju još dva igranja u regionu. Najprije, 17. novembra slijedi izvođenje u Skoplju, u okviru 47. Internacionalnog pozorišnog festivala MOT. Deset dana kasnije, predstavu koju je, prema romanu L.N. Tolstoja, režirao Mirko Radonjić, moći će da isprati i publika u Subotici, na tamošnjem Festivalu Desire Central Station.

Druga premijera tokom nove sezone u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na repertoaru je u petak, 25. novembra, s početkom u 20 sati. Riječ je o predstavi “Obožavateljka”, koju, prema jednočinkama savremenog hrvatskog pisca Mata Matišića, režira Ana Vukotić. U glumačkoj podjeli su Dejan Ivanić, Ana Vujošević, Marija Maša Labudović, Vule Marković, Goran Vujović, Jelica Vukčević i Vukan Pejović.

Reprizno izvođenje “Obožavateljke” slijedi dan kasnije, u istom terminu.

U ponedjeljak, 28. novembra biće održana promocija drugog, proširenog i dopunjenog izdanja knjige “Pozorište Zetski dom 1884-1896 – Vrijeme izgradnje”, autora Luke I. Milunovića, iza kojeg je bogat istraživački rad o istorijatu našeg pozorišta, ali i crnogorskog teatra. Navedenom promocijom knjige, koja će početi u 18 sati, nastavljaju se aktivnosti naše izdavačke djelatnosti.

Na kraju mjeseca, publiku u “Zetskom domu” očekuje gostovanje Gradskog pozorišta iz Podgorice s novom predstavom “Bez portfelja”, po tekstu Stevana Koprivice, idejnom konceptu i u režiji Branislava Mićunovića. Izvođenje je zakazano za srijedu, 30. novembra s početkom u 20 sati.

Ulaznice za predstave na matičnoj sceni mogu se kupiti na biletarnici Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, radnim danima u periodu 10-13h i 18-20h, a telefon za informacije je 067 428 655.

Naše aktivnosti mogu se pratiti i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter, kao i putem Viber kanala.

(foto: Duško Miljanić / dizajn korica knjige: Ozana Brković)