Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” najavljen je početak proba za predstavu ”Tobelija”, koju će, po tekstu Ljubomira Đurkovića, režirati Mirjana Medojević.

Tim povodom, o predstojećem komadu govorili su direktor pozorišta Ilija Subotić, rediteljka Mirjana Medojević, glumica Jadranka Mamić i producentkinja Aleksandra Maksimović.

Direktor Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” Ilija Subotić istakao je kako će postavljanje “Tobelije” predstavljati novi iskorak u pravcu postizanja visokih dometa pozorišnog stvaralaštva.

Pred nama je rad na novoj predstavi Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i to prema tekstu jednog od najznačajnijih crnogorskih pisaca, gospodina Ljubomira Đurkovića, čime se najstariji državni teatar vraća njegovanju savremene domaće drame, od značaja za dalje postizanje visokih umjetničkih dometa pozorišnog stvaralaštva. Iz Đurkovićevog bogatog dramskog opusa ovog puta to je ”Tobelija”, pozorišna igra za tri glumice i jednu mušku sjenku, koja preispituje pitanje tradicije, porodičnih odnosa, rodnog identiteta – u režiji Mirjane Medojević i sa sjajnom podjelom u kojoj su članovi našeg ansambla, ali i gostujući umjetnici – kazao je Subotić.

Rediteljka Mirjana Medojević istakla je da novi rad na Đurkovićevom tekstu za nju predstavlja veliki izazov.

Više je tema koje otvara ovaj tekst, a najznačajnija je svakako tema patrijarhata koji nekako podržavaju žene. Tekst je pisan krajem osamdesetih, pitanje je iz kojih uglova sve to komunicira sa nama danas i zaista se radujem početku rada – rekla je Medojević.

Uloge u komadu, kako je saopšteno, tumačiće Jadranka Mamić, Jelica Vukčević, Jelena Laban, Goran Vujović i Pavle Prelević.

Glumica Jadranka Mamić rekla je kako joj je drago što pozorišta najzad počinju sa redovnim funkcionisanjem, a posebno jer će u “Zetskom domu” početi rad na “Tobeliji”.

Zadovoljstvo mi je što sam u “Zetskom domu” i što je riječ o tekstu Ljubomira Đurkovića ”Tobelija”, jer sam ja bila i sudionik kada ga je pisao. Sjećam se razgovora sa njim o toj priči, o toj drami u vrijeme dok je pisao, tako da će mi sada biti naročito zanimljivo raditi sa mladim glumcima koji imaju drugačije poglede na svijet. A vjerujem da će i njima biti zanimljiv rad sa mnom, koja pratim tu stariju generaciju, da vidimo šta možemo zajedno da napravimo. Najveće zadovoljstvo nalazim u tome što je napokon prošla ova pauza tokom koje nijesmo mogli da radimo i što sada najzad možemo da se bavimo poslom. Uvijek smo imali veliku podršku “Zetskog doma” i vjerujem da će tako biti i ovog puta – naglasila je Mamić.

Producentkinja Aleksandra Maksimović pojasnila je kako će probe teći i prije i nakon ljetnje pauze.

“Zetski dom” nastavlja produkciju u punom kapacitetu, a predstavu ”Tobelija” realizovaćemo u dvije faze. Prva počinje danas i trajaće do kraja mjeseca, a nakon pauze, na jesen nas očekuje druga faza proba i premijerno izvođenje – zaključila je Maksimović.

Saradnici Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” u pripremi i realizaciji komada biće reditelj Mirko Radonjić i kostimografkinja Lina Leković, dok će asistentkinje biti Minja Novaković i Hana Rastoder.