Zetski dom

Čuveni reditelj, Arpad Šiling, postavlja autorski teskt “Dokle pogled seže”

Novu umjetničku sezonu u Kraljevskom pozorištu Zetski dom počinju predstavom “Dokle pogled seže” koju vodeći mađarski i evropski režiser, Arpad Šiling (Árpád Schilling),  ovih dana postavlja na Cetinju. Veliko rediteljsko ime , glumačka podjela koju čine : Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Jelena Simić i Aleksandar Gavranić , kao i interesantna , društveno angažovana tema novog komada čiji rad počinje , već sada šalju ubjedljiv poziv na premijeru krajem oktobra. Ovaj projekat realizuje se uz podršku EU Cretive Europe. Saradnik i dramaturg je Bence Biro, a dramaturg i prevodilac Kata Gyarmati.

Mađarski reditelj, Arpad Šiling, veliko je ime evropskog teatra, o čemu svjedoče najvažnija priznanja među kojima su nagrada Stanislavski u Moskvi 2005, najveće priznanje države Francuske – Legija časti koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Francuske 2008, kao i nagrada Catalyst, koju je Šilingu sa njegovim pozorištem Krétakör dodijelila organizacija transit.hu kao dijelu Evropske Pozorišne Nagrade u novoj kategoriji Pozorišnih Realnosti izmedju 2009. i 2011. 
Arpad Šiling je umjetnički direktor Krétakör pozorišta koje je osnovao 1995, iste godine kad je i počeo studije režije na Akademiji za pozorišnu i filmsku umjetnost u Budimpešti. Dobivši poziv od Gábora Zsámbékija direktora svjetski poznatog teatra Katona József , od 1998. do 2000. bio je gostujući režiser u tom pozorištu . Nastupao je sa Čehovljevim komadom Platonov 1999. sa studentima Nacionalnog Pozorišta Strazbur, izvodeći komad na Festivalu Evropske Unije Teatra. Tada dobija nagradu kritike Mađarskog pozorišta u kategoriji “budući – dolazeći profesionalci”, između ostalog i za produkciju Državni neprijatelj István Tasnádi u pozorištu Katona József. Nakon što je nekoliko puta odbio ponudu da se priključi institucionalnim teatrima, zajedno sa menadžerom za kulturu Mátéom Gáspárom, vratio se u pozorište Krétakör . Amblemski komad koji je obilježio njihov rad je Čehovljev Galeb, koji je premijerno izveden 2003. 
Od 2008. do 2011. radio je kao umjetnički direktor na nekoliko kulturnih i obrazovnih programa u Mađarskoj i u inostranstvu . Bio je gostujući predavač 2006. u Parizu na Nacionalnom Akademiji Dramske Umjetnosti, 2009. u Nacionalnom Centru Cirkusne Umjetnosti u Châlons-en-Champagne, i 2011. u Lionu u Nacionalnoj Višoj školi tehnike i pozorišne umjetnosti. U oktobru 2012, predstavlja svoj rad u Nacionalnom Teatru Challot u Parizu i u decembru izvodi komad Verdijevog Rigoleta u Minhenskom Bayerische Staatsoper. 2011. je imenovan za potpredsjednika Udruženja Umjetničkih Izvođača u Mađarskoj.