Zetski dom

Prilika za mlade dramske pisce – EU Collective Plays! – Takmičenje u pisanju dramskog teksta

Projekat EU Collective Plays! čiji je suosnivač Program Evropske unije Creative Europe organizuje takmičenje u pisanju dramskog teksta za pisce ispod 30 godina starosti, koje nosi ime Matteo Latino.

Cilj ovog takmičenja jeste prepoznavanje novih talenata savremenog teatra, kao i ohrabrivanje kolektivnog stvaranja dramskog teksta među mladim piscima. Od dobijenih materijala, Komitet za selekciju ovog takmičenja izabraće od dva do četiri dramska teksta čiji će autori na proljeće naredne godine raditi na zajedničkom dramskom tekstu.

Ovo internacionalno takmičenje otvoreno je za mlade pisce svih nacija, dok će proces koji će uključiti izabrane tekstove dalje biti vođen na engleskom jeziku. Komitet za selekciju izabraće deset finalista u prvom krugu, dok će potom izabrati jednog ili tri dramska teksta kao pobjednika takmičenja, dok će još jedan dramski pisac dobiti šansu jer će biti izabran kroz sistem ankete EU Collective Plays!. Na takmičenju biće izabrani dramski tekstovi pisaca najmanje dvije različite nacionalnosti, dok će temu o kojoj će pobjednici takmičenja pisati na zajedničkoj radionici , odrediti Komitet za selekciju.

Mladi pisci zainteresovani za učešće na takmičenju moraju poslati dokumente označene u oglasu EU Collective plays (biografiju, tekst u kome objašnjavaju svoja interesovanja, podatke o prethodnim iskustvima i radu, sinopsis drame koji bi trebalo da sadrži najviše 300 riječi) , kao i ispunjen formular za aplikacijuSvi dokumenti za prijavu moraju biti poslati u pdf formatu na elektronsku adresu: submit@eucollectiveplays.eu. 

Takmičenje će biti otvoreno 30. novembra 2016.godine , a sve prijave moraju stići do 31.decembra u 17 sati po Centralno evropskom vremenu.

Svaki izabrani pisac dobiće uplatu od 500 eura. Dobitnici će učestvovati na jednonedjeljnom zajedničkom boravku gdje će započeti rad na dramskom tekstu. Putne i troškove smještaja pokriva projekat EU Collective Plays!.

Komad koji bude nastao kao rezultat rada pobjednika na takmičenju biće objavljen u antologiji uz još osam zajedničkih drama pod pokroviteljstvom projekta EU Collective Plays! , u saradnji sa internacionalno priznatim izdavačem i moguće biti realizovan kao predstava .

Članovi komiteta za odabir biće izabrani među uglednim pozorišnim poslenicima koji predstavljaju organizacije koje učestvuju u projektu EU Collective Plays! . Matteo Latino, italijanski pisac dramskih tesktova čije ime nosi ovo takmičenje , bio je takođe glumac i reditelj koji je stekao ugled u italijanskoj teatarskoj zajednici zbog njegog inovativnog i nekonvencionalnog načina pisanja o problemima njegove generacije. 2011. godine dobio je nagradu Premio scenario za djelo “Infactory”. Preminuo je 30. marta 2015. godine u svojoj trideset i petoj godini.

Preuzmite oglas EU Collective Plays na engleskom jeziku ovdje.

Formular za prijavu možete preuzeti i na linku ovdje.