Zetski dom

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” predstavilo je danas novu zvaničnu internet prezentaciju.

Sa više od 30 rubrika i blizu hiljadu strana, novi sajt, izuzev informativnog, predstavlja dragocjen istorijski resurs kada je riječ i o našem pozorištu i o crnogorskoj teatrologiji.

Prema riječima direktora Ilije Subotića, projektom nove internet prezentacije, u smislu konceptualnog rješenja, strukture i vizije, Kraljevsko pozorište “Zetski dom” nastojalo je da odgovori na izazove današnjice koji stoje pred svakom modernom teatarskom institucijom i to na način koji obezbjeđuje poboljšanje ukupnog imidža kroz njeno relevantno predstavljanje u javnosti.

– Osim promocije tekućih repertoarskih aktivnosti, posebnu vrijednost sajta čini baza dostupnih podataka o svim predstavama u produkciji “Zetskog doma” od osnivanja do danas, što, kao jedinstven pozorišni arhiv na crnogorskom online prostoru, čini važan resurs u smislu prikaza rada najstarijeg državnog teatra kroz svih 137 godina postojanja – istakao je Subotić.

Elektronska arhiva predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom od XIX vijeka do danas, počev od “Balkanske carice”, sadrži raspoložive podatke o sezoni, datumu i mjestu premijere, autoru dramskog teksta, reditelju, glumcima i drugim akterima, uz prikaz jednog broja afiša i plakata. Uz cjelokupan istorijski pregled postojanja naše ustanove, sistematizovan po epohama, na sajtu su dostupne i druge relevantne informacije i podaci u oblasti našeg djelovanja.

U susret novoj pozorišnoj sezoni, na internet prezentaciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” u narednom periodu će biti dostupna i mogućnost online rezervacije ulaznica, dok će novi sajt takođe biti i mjesto na kojem će uskoro biti predstavljeno i e-izdanje prvog broja pozorišnih novina “Protagonist”.

Okrenutost modernim tehnologijama, odnosno sredstvima komunikacije koja iz njih proističu, okvir je zahvaljujući kojem će Kraljevsko pozorište i u online sferi nadići kontekst lokalnog, svrstavajući se u red regionalnih teatara s najboljim i najsadržajnijim djelovanjem na internetu.

Foto: Vladimir Martinović