Zetski dom

“Dokle pogled seže” briljirala u Italjiji

Naša nova predstava: “Dokle pogled seže” izuzetno uspješno je zatvorila istaknuti evropski festival Quartierri dell’ arte – Viterbo, Italija.

U nastavku pogledajte kako je italijanska štampa opisala gostovanje naše ekipe:

“Arpad Schilling” na sceni festivala ‘Quartieri dell'arte”

Piše Ludovica Vavalà

RIM – Dokle pogled seže najnoviji je rad Arpada Šilinga , jednog od najcjenjenijih i najoriginalnijih režisera na evropskoj sceni . Predstava koja je produkcija Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Crne Gore – stiže na festival Quartieri dell'Arte nekoliko dana nakon svoje premijere na Cetinju , a projekat je realizovan u saradnji sa EU Collective Plays! , kofinansira ga program EU Creative Europe .

“Između crnih planina odigrava se borba za preživljavanje”, izjavio je autor teksta i reditelj. “Fabrika se zatvara , banka propada, političari pričaju uobičajene gluposti, narod na ulici je bijesan, mladi odlaze iz zemlje. Mi analiziramo ovo teško stanje i pokušavamo da se suočimo sa našim strahovima. Nasilje nije nikada rješenje, ali šta da se radi kada padnu u vodu sve nade? Svakog dana iz svijeta stižu užasne vijesti, ali možemo sve to razumjeti samo ako i sami osjetimo taj teret. U toj permanentnoj krizi mi stalno negiramo: želimo da se osvetimo, imamo potrebu da zaplačemo ili da umremo od straha. Teatar nije stvarnost. Pozorište je zapravo pretjerivanje, greška, satira. Teatar je jedna zamka, a mi se nalazimo u njoj”.

Originalni tekst možete pročitati na sljedećem linku.

Nakon mnogo godina veliki Arpad Šiling ponovo u Italiji na festival Quartieri dell’Arte

Šiling je jedan od najznačajnijih evropskih reditelja . Njegove predstave postavljene su na scenu posredstvom Schaubühna iz Berlina, il Piccolo Teatra iz Milana e il Burgteathera iz Beča. 2008. godine Šilinga je Ministarstvo kulture Francuske odlikovalo Ordenom legije časti u oblasti umjetnosti .

Na festivalu Quartieri dell’Arte Kraljevsko pozorište Zetski dom (Cetinje /Crna Gora) i Arpad Šiling nastupili su sa predstavom Dokle pogled seže.Ovaj projekat realizovan je u okruženju EU Collective Plays!, a kofinansira ga program EU Creative Europe . Izvođenje je danas, 3.novembra, 21 sat u Crkvi sant’Egidio u Viterbu. Svjetska premijera.

Ovo je priča o istočnoj Evropi , a temelji se na ličnim iskustvima glumaca . Dokle pogled seže je rezultat kolektivnog rada , koji se, počevši od improvizacija , dalje temelji na likovima i situacijama , a obogaćuju ga iskustva i lične priče. Krajnji rezultat sastoji se od 25 likova koje igra osam glumaca i koji se bave socijalnim kontekstom i govore o različitim licima savremene Istočne Evrope , o strahovima , nadama , snovima koje snivaju budni, nesposobnosti da se pojmi stvarnost I svakodnevnica. Jezik postaje način da se zaštite i opravdaju sopstvene promašaje, u isto vrijeme bijeg od stvarnosti. Šiling stavlja akcenat na glumca i na njegovu priču, u jednom performansu koji podrazumijeva kumuniciranje i učešće gledalaca.

Originalni tekst možete pročitati na sljedećem linku.

Fotografije: Quartieri Dell'Arte