Zetski dom

Pozorišna sezona u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom“ biće izuzetno bogata i sadržajna, najavio je za Gradski portal direktor najstarijeg državnog teatra Ilija Subotić.

Sezona je počela premijernim izvođenjem “Ane Karenjine” u režiji Mirka Radonjića, nastaloj u koprodukciji sa Dramskim studijom „Prazan prostor“ iz Podgorice. Time je, navodi Subotić, “Zetski dom” pružio podršku nezavisnoj kulturnoj sceni.

“Osim cetinjske premijere pozorišnog komada, nastalog prema motivima Tostojevog antologijskog djela, novu sezonu počinjemo i premijerom predstave “Čikaške perverzije” zakazanom za 20. septembar. Predstavu je, prema tekstu Dejvida Memeta, režirao Zoran Rakočević. Posebno je važna, jer će u njoj prvi put igrati svi članovi našeg novoformiranog glumačkog ansambla. Njegovo uspostavljenje bilo je dugogodišnja težnja i jako sam zadovoljan što nam je to uspjelo nakon sedam decenija“, istakao je Subotić.

Krajem septembra, dodaje, počinje druga faza proba za predstavu “Tobelija“ prema tekstu jednog od najznačajnijih crnogorskih savremenih dramskih pisaca Ljubomira Đurkovića. Predstavu režira Mirjana Medojević, a premijera se očekuje u oktobru.

„Predstoje nam i premijere komada “Ko se boji Virdžinija Vulf”, prema tekstu Edvarda Olbija i u režiji Paola Mađelija, zatim crnogorska premijera komada“Nije to to“, regionalne koprodukcije u režiji Tomija Janežiča. A krajem godine počinjemo sa čitaćim probama za Ibzenovu “Hedu Gabler”, koju će režirati Radmila Vojvodić i čija se premijera očekuje početkom naredne godine”, najavio je Subotić.

Pomenuti komadi, kaže, pripadaju važnom segmentu repertoarskog planiranja Zetskog doma, a to je “otvorenost za novo čitanje klasike”.

“Ovi tekstovi pripadaju književnom dramaturškom kanonu pri čemu smo zainteresovani za svaki vrijedan tekst savremenih dramskih pisaca i spisateljica sa ciljem tretiranja relevantnih i društveno odgovornih tema“, istakao je Subotić i dodao da bi uspješnu sezonu u najstarijem crnogorskom teatru mogla narušiti samo nepovoljna epidemiološka situacija.

Subotić je podsjetio i da su u prvom dijelu godine premijerno prikazali predstavu “Rani jadi” koju je, po motivima istoimenog djela Danila Kiša, režirao Petar Pejaković, a čiji su akteri mladi iz crnogorske Prijestonice.

“Aktuelni i novi projekti pokazuju potrebu vraćanja pozorišnog života u normalu. Mi i dalje poštujemo epidemijske mjera, pa je za ulazak u teatar neophodan jedan od dokaza kao što su nacionalne digitalne kovid potvrde ili negativni PCR test”, podsjetio je Subotić.

Kao važan poduhvat ističe što će “Zetski dom” uskoro predstaviti prvi broj pozorišnih novina “Protagonist”. Te novine će, pored aktuelnih događaja, otvoriti dodatni prostor za produkciju teatroloških tekstova koji će sagledavati različite pojave i fenomene u pozorišnoj umjetnosti.

“Težnja Zetskog doma je usmjerena ka tome da pozorišne novine vremenom postanu stručni časopis, sa međunarodnim predznakom, otvoren za nova istraživanja na polju scenskih i vizuelnih umjetnosti, tim prije što dobar dio savremenog pozorišta ukida granice između različitih umjetničkih izraza”, istakao je Subotić.

Sa radom je počeo i novi redizajnirani sajt pozorišta koji ljubiteljima umjetnosti omogućava uvid u aktuelnosti, ali i bogatu prošlost te institucije.

„Prije nekoliko dana imali smo novu internet prezentaciju sa više od 30 rubrika i blizu hiljadu strana. Sajt izuzev informativnog predstavlja i dragocjeni istorijski resurs kada je riječ o našem pozorištu i  crnogorskoj teatrologiji. Posebno je vrijedna baza podataka o svim predstavama u produkciji “Zetskog doma” od osnivanja do danas. To je čini jedinstvenom onlajn arhivom na crnogorskom kulturnom prostoru i vrijednim izvorom u istraživanju rada najstarijeg državnog teatra kroz 137 godina postojanja”, naveo je Subotić

Dostupna elektronska arhiva sadrži podatke o sezoni, datumu, mjestu premijere, autoru dramskog teksta, reditelju, glumcima i drugim akterima uz prikaz afiša i plakata, odnosno cjelokupan istorijski pregled postojanja te ustanove sistematizovan po epohama.

“Ono što je za našu publiku posebno važno je i da će na internet prezentaciji biti dostupna i mogućnost onlajn rezervacije ulaznica, dok ćemo na sajtu predstaviti i prvo izdanje novina “Protagonist”‘, poručio je Subotić.

Jelena Boljević