Zetski dom

Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ predstavilo je danas prvi broj pozorišnih novina Protagonist.

Prema riječima direktora Ilije Subotića, pored aktuelnih događaja vezanih za najstariji crnogorski državni teatar i njegove umjetničke domete, Protagonist će nuditi i osvrt na važan segment naše kulturne istorije, ali i otvoriti dodatni prostor za produkciju teatroloških tekstova u cilju sagledavanje različitih pojava i fenomena u pozorišnoj umjetnosti.

– Na ovaj način formira se još jedna platforma kojom će se pospješiti one kulturne i intelektualne aktivnosti koje su kod nas već duže vrijeme u regresiji, a to su kritička, teorijska i polemička problematizacija umjetničkih kretanja, kako na domaćoj tako i na internacionalnoj sceni – rekao je Subotić.

Kako je istakao, težnja „Zetskog doma“ je usmjerena ka tome da pozorišne novine vremenom postanu stručni časopis s međunarodnim predznakom – otvoren za sve uvide u nova istraživanja na polju scenskih umjetnosti, tim prije što dobar dio savremenog pozorišta ukida granice između različitih umjetničkih izraza.

Osim uvodnika Nova platforma za pozorišne i intelektualne aktivnosti, prvi broj donosi osvrt umjetničke direktorke Lidije Dedović o značaju formiranja glumačkog ansambla, dok o prostoru za glumačka istraživanja i dalji profesionalni razvoj za Protagonist govore Vule Marković, Jelena Laban, Jelica Vukčević, Marija Labudović i Goran Vujović.

Takođe, u prvom broju može se pročitati tekst Karantinski eksperimenti, prof. mr Janka Ljumovića o pozorištu u doba koronavirusa, potom presjek dosadašnjih i novih projekata Kraljevskog pozorišta u 2021. godini, a u rubrici „Arhivska bilježnica“ tekst Kroz sjene prošlosti do katarze, dramaturga Rajka Radulovića, o predstavi „Princeza Ksenija od Crne Gore“.

Protagonist će izlaziti dva puta godišnje u štampanoj i elektronskoj verziji, uz tendenciju njegovog koncepcijskog širenja.

Prvi broj Protagonista možete preuzeti na stranici Pozorišne novine.