Zetski dom

JAVNI POZIV svim kreativnim ljudima koji vole da pišu i radoznalcima koji žele da iz prvih redova posmatraju nastanak jednog dramskog djela.

Kapitalizam je opravdanje ili motivacija za opšte posrnuće čovječanstva I izvještačenost ljudskog karaktera koji teži moći kako bi postao nosilac još gorih osobina – koristiljublja, prodaje i samoprodaje, kao i licemjerne naklonosti društva, koje se pretvorilo u izgladnjelu zvijer, nezasitu, obijesnu i surovu.

Veliki čir svjetskog društva će puknuti, jer nema mira, ljubavi, poštovanja moralnih vrijednosti, samilosti, zakona, već se kapitalizam i negativizam gnoje, a preko čireva se nose skupa odijela i toalete, voze ekstremno skupi automobili, povlađuje još skupljim nagonima, miluju kompjuteri i telefoni, samo da se ne misli na čir. Jeste, on postoji – ali pokrijmo ga, zakamuflirajmo ga, stavimo mu masku otmjenosti, kulture I stila – slobodno, niko neće primijetiti, jer smo svi isti.

Samo rijetki od nas smatraju da su i dalje ljubav, zagrljaj, pažnja prema bližnjem, osmjeh i oproštaj stubovi opstanka svijeta i da samo to čini jakim hram čovječanstva.


Da li ćemo se izliječiti kada čir pukne i kada ožiljak izblijedi!? Da li ćemo postati opet čista bića I vratiti se onom esencijalnom koje postoji u svakom čovjeku, dok ne počne da udiše smrdljivi vazduh koristoljublja, pohlepe i egoizma – dobroti?


Upravo iz tog razloga upućujemo Javni Poziv, svim istomišljenicima, kreativcima i ljudima koji traže odgovore u stvaranju, zajedništvu, otvorenosti i toleranciji da ih potraže, zajedno sa nama, kroz radionice (Jedan Čin i Kratki Rezovi) koje će voditi kreativni timovi Kraljevskog pozorišta “Zetski Dom”, na čelu sa renomiranim piscima Ljubomirom Đurkovićem i Ognjenom Spahićem na temu – Jebo vas kapitalizam ili Đe je humanizam, Đe je Jelena Savojska?

Da li kroz 10 segmenata njenog života možemo odgonetnuti pokleknuće dvadesetog i posrnuće dvadeset prvog vijeka, pa ustati zajedno da gradimo bolji svijet, boljeg čovjeka, boljeg sebe, ili ćemo se u nezapamćeno fatalističkoj gozbi pojesti i ostaviti našu djecu da zaborave da smo postojali jer nijesmo ništa preduzeli, jer naše porodice ništa nijesu preduzele, jer naš čir puca, jer vlada najtužnija ravnodušnost svijeta i čovjeka i najoštriji zakon jeda ikad zapamćen.

Djetinjstvo, Rat, Ljubav, Brak, Politika I Društvo, Humanizam I Plemenitost, Rad, Bolest, Smrt, Poslije smrti i danas, su podteme kroz koje ćemo, svi zajedno, tražiti odgovore I pokušati da sagledamo do koje mjere smo dehumanizovani I kako nazad.

Smrt kapitalizmu, nismo se sa njim rodili, niti nam je to siguran put.

Ljubomir Đurković, dramski pisac I dramaturg, vodiće radionicu pod nazivom – Jedan Čin, u kojoj će tim dramaturga pisati jednočinke na neku od ponuđenih subtema uz vaše sugestije, primjedbe, znanje I iskustvo.

Ognjen Spahić, pisac, će vas, zajedno sa drugim timom dramaturga, kroz radoinicu Kratki Rezovi učiti tehnikama pisanja kratke priče.

Smrt kapitalizmu – dobro narodu.

Pridružite se kreativnom timu Kraljevskog Pozorišta Zetski Dom. Najbolja kratka priča građana će se naći u finalnom proizvodu radionica – predstavi, a svi građani koji postanu učesnici radionica, doprinose razvoju projekta i stvaraju izložbeni arhiv, odnosno memoriju predstave.

Kreacijom do nagrade – stvarajmo zajedno.

Prvi krug prijava je od 28.09. do 20.10.2015.

Telefon za prijave: 067 223 722

Mejl za prijave: