Zetski dom

Nova sezona Kraljevskog pozorišta

Nova sezona u Kraljevskom pozorištu Zetski dom ove godine počela je posve neuobičajeno. Predstava „Pobuna mornara“, u režiji slovenačkog reditelja Diega de Bree, kao prvi proizvod novog projekta ADNICH(Interreg ipa- prekogranična saradnja Italija, Albanija, Crna Gora), čiji je Zetski dom lider, odigrana je u Tivtu, na Pinama kod školaskog broda Jadran. Ovaj komad nastao je kao dio nove forme, novog art segmenta GETO, koji je kreirala umjetnička direktorica Zetskog doma Lidija Dedović. „Na taj način, kao dio EU projekta, teatar izlazi iz institucije, povezujući značajne teme i kulturne, istorijske, turističke, edukativne lokacije, otkrivajući ih na nov način i čineći ih mjestom posebnog umjetničkog doživljaja“, riječi su Lidije Dedović. Okosnica ove ideje jeste prvi međunarodni ansambl koji čine najperspektivniji mladi glumci iz Crne Gore i regiona, koji neće imati fiksni karakter, već će se mijenjati u zavisnosti od prirode budućih projekata. “ Ansambl će se svake godine mijenjati u odnosu na teme buducih projekata pod Interreg fondom. Ove godine, ”Mornari” su, kao što je i bio istorijski fakat, perspektivni mladi ljudi različitih nacija regiona. Želimo takođe da, kulturom i njenim uvezivanjem sa istorijom, edukacijom, turizmom, tradicijom i modernim, brišemo nacionalne predrasude i granice. Stvaramo novu umjetničku zajednicu”, saopštila je Lidija Dedović, umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta.

Nakon premijere i repriznih izvođenja u Tivtu, „Pobuna mornara“ igraće se u Zetskom domu 7. 8. i 9. decembra, dok će na proljeće ova predstava biti izvedena u Sarajevu 5., a na Cetinju 7. i 8. aprila.

Nastavlja se sezona na matičnoj sceni

Sedmog novembra nastavlja se sezona na matičnoj sceni. Višestruko nagrađivani reditelj Andraš Urban već je u procesu stvaranja prve balkanske dramatizacije „Kapitala“, Karla Marksa.

Reditelj Blagoj Micevski režiraće „Zašto ostajemo u provinciji“, po motivima A.P. Čehova „Tri sestre“. Reditelj fantastične i internacionalno poznate španske trupe Fura dels Baus, Pep Gatel završiće svoj koncept „Porodica sjećanja“, čiji smo fragment imali priliku vidjeti na MIT festivalu 2016.godine. „Porodica sjećanja“ nastaje kroz saradnju sa crnogorskim umjetnicima na temu porodice, sjećanja, istorije, sadašnjosti i figure Jelene Savojske. Plan je brižljivo i detaljno preciziran do kraja 2020.godine, a predviđa saradnju sa najznačajnijim rediteljima. „Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo saradnju sa rediteljskim imenima kao što su: Jernej Lorenci, Branislav Mićunović, Žiga Divljak, Boris Liješević, Tomi Janežić, Paolo Magelli, Džon Blondel, Egon Savin“.

Gostovanja naših predstava

Gostovanja na prestižnim pozorišnim i festivalskim scenama nastavljaju se i u narednoj sezoni. „Leptir“, Andraša Urbana izveden je na sarajevskom MESS-u, sa koga se ova predstava vratila sa dva nova priznanja – „Nagradom „Sound of Mess“, za najbolje korištenje muzike i zvuka u teatru, koju dodjeljuje Radiosarajevo.ba , kao i nagradom „Vrli novi svijet“, koju dodjeljuje magazin Dani;

„Kučka“, Arpada Šilinga gostovaće na Festivalu Quartieri dell’arte u Italiji; „Bog masakra“, reditelja Siniše Evtimova u Glej Gledališču u Ljubljani; „Dokle pogled seže“, Arpada Šilinga ide na najdalju tačku do sada- U Pariz, pozorište MPAA-Saint-Germain. Nova produkcija, planirana za otvaranje nove sezone u pozorištu- „Kapital“, u režiji Andraša Urbana, takođe već ima zakazano gostovanje u Nacionalnom teatru, u bugarskoj Varni. Osim navedenih festivala, postoje pozivi za još gostovanja.

Festival MIT dobija Savjet, Umjetničko vijeće, Žiri i nagradu – u maju 2019. u Zetskom domu dodjeljue se prva “Balkanska carica”

Na proljeće, u maju 2019. slijedi novo izdanje MIT festivala, koji ovoga puta, u svom petom izdanju, dobija svoj Savjet , Umjetničko vijeće – koje predlaže program festivala, a taj predlog razmatra i usvaja Savjet Festivala. Takođe na predlog Umjetničkog vijeća, Savjet Festivala bira tročlani Žiri.

Biće dodijeljena I prva “Balkanska carica”, nagrada za najbolju predstavu, koja će se dodjeljivati u okviru jedne od omiljenih teatarskih smotri.

Umjetničko vijeće MIT festivala čine: Paolo Magelli- pozorišni reditelj; Gian Maria Cervo-dramski pisac; Dino Mustafić- pozorišni reditelj; Slobodan Milatović- pozorišni reditelj i Lidija Dedović- predsjednik Umjetničkog vijeća i umjetnički direktor Kraljevskog pozorišta.

Obrazovni segment u Zetskom domu – nastavlju se DUO i Studio Kraljevskog pozorišta

Projekti koji su vratili djecu u Zetski dom : Studio Kraljevskog pozorišta i Dan umjetničkog obrazovanja nastavljaju se i u novoj sezoni, dovodeći u pozorište nove razrede i nove škole, oblikujući tako, na organizovan način ,u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture, novu pozorišnu publiku koja Crnoj Gori itekako nedostaje u ovom trenutku..