Zetski dom

Novo izdanje Festivala za sve zaljubljenike u teatar

U maju „Svi na MIT!“ u Kraljevsko pozorište Zetski dom

„Svi na MIT!“ od 8. od 17. maja, poručuju svojoj publici iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom. MIT Festival do sada je imao revijalni karakter, a kroz prethodna izdanja našao je put do srca publike pokazavši se važnim i potrebnim njoj, stvaraocima, gostima, Prijestonici Cetinje, kao i cjelokupnoj crnogorskoj kulturi.

Festival se sada uzdiže na jedan sasvim novi nivo. Dobivši svoja tijela institucionalizovan je, a tročlani Žiri, koji na prIJedlog Umjetničkog vijeća (kojim rukovodi umjetnički direktor) imenuje Savjet ( kojim rukovodi direktor Kraljevskog pozorišta), dodijeliće prvi put „Balkansku caricu“, festivalsku nagradu za najbolju predstavu, nazvanu po prvoj koja je izvedena na sceni, kako piše Luka I. Milunović u knjizi „Pozorište Zetski dom, 1884 – 1896“, građevinski još nedovršenog Zetskog doma, prema istorijskoj drami knjaza Nikole I.

Žiri koji ove godine čine: Radmila Vojvodić – pozorišna rediteljka, dramska spisateljica i profesorka pozorišne režije,iz Crne Gore, Nikola Ristanovski  -glumac iz Makedonije i Željko Hubač – dramski pisac iz Srbije, biraće najbolju među sedam predstava. Nakon premijernog izvođenja produkcije Kraljevskog pozorišta „Lažna sjećanja“, autorskog projekta reditelja Pep Gatella iz Španije i crnogorskih glumaca, koja ne učestvuje u izboru za nagradu, biće prikazane predstave: „Lišće“ ( FORTeRESse Brisel, Belgija- režija Anna Romano); „U ime gospoda“ (Kosztolányi Dezső, Subotica, Srbija,autorski projekat: Andraš Urban); „Visoška hronika“ (Slovensko narodno gledališče, Ljubljana, Slovenija, režija: Jernej Lorenci); “Prokleti pušači“(Slovensko narodno gledališče,Ljubljana, Slovenija,režija: Tin Grabnar); „Odbačen“ ( Prime Cut production, Belfast, Sjeverna Irska, režija: Emma Jordan); „Katalonac“, (TEATAR&TD Zagreb, Hrvatska,režija: Ivan Penović); „Krvave svadbe“ (Grad teatar Budva, Crna Gora i Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Srbija, režija: Igor Vuk Torbica). Kraj festivalskog programa 17.maja obilježiće koncert Stefana Milenkovića i Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Žiri će dodijeliti prvu “Balkansku caricu”, nagradu za najbolju predstavu, ipak ostaje i Nagrada publike, divna praksa zasnovana na prethodnim izdanjima Festivala, kada su karte-pozorišni glasački listići na kraju svake predstave ubacivani u kutiju za pozorišne glasove. Publika, umjetnici i studenti će učestvovati i na Okruglim stolovima pod nazivom: “Svi na MIT razgovore”!, kojima će moderirati profesor FDU Janko Ljumović.

„Nakon izvođenja predstava, na ovogodišnjem izdanju MIT-a uvodimo jednu novinu- razgovaramo o teatru, temama,idejama,važnim fokusima za uspostavljanje kvalitenijeg društva. Zato, vidimo se na Okruglim stolovima koje organizujemo nakon izvođenja u foajeu Kraljevskog pozorišta. Dobrodošli su umjetnici, gosti Festivala, studenti I zainteresovana publika.“Svi na MIT razgovore!”, poručeno je iz Zetskog doma.

MIT razgovori organizovaće se nakon predstava jer teatar je mjesto na kome se sastajemo, razgovaramo, družimo i pružamo ruku jedni drugima. Akcenat ostaje na društvenom angažmanu publike koja dolazi u teatar, prevashodno na individualnom preispitivanju, nakon čega se može mijenjati svijet oko sebe i društvo u kome živimo. Nakon Okruglih stolova Zetski dom poziva publiku na MIT druženja sloganom „Svi na MIT žurke!“, koje će se održavati u Bifeu teatra, a u okviru kojih nastupaju: Sanja i Šule uživo, Duo Jovana Ćupić & Luka Vojvodić uživo i DJ Fikun. Predstave će počinjati u 19:30h.