Zetski dom

U „Zetskom domu“ počele su probe za predstavu „Stub soli“ koju će po tekstu Aleksandra Radunovića Popaja režirati Javor Gardev.

Uloge su povjerene Dejanu Ivaniću, Ani Vujošević, Jelici Vukčević, Jeleni Laban i Vulu Markoviću.

Dramaturg je Rajko Radulović, asistent režije Damjan Pejanović, scenograf Nikola Tomanov, kostimografkinja Lina Leković i kompozitorka Nina Perović. Asistent-prevodilac Ekaterina Lazarevska.

„Inicijalna ideja za nastanak dramskog teksta „Stub soli“ potekla je iz zapitanosti o prirodi zla u čovjeku, te iz potrebe da se pozabavim fenomenom ljudske predisponiranosti za destrukciju svake vrste koja dominantno oblikuje ljudsku istoriju, od nastanka do današnjih dana. Savremene tehnologije omogućavaju da u real time-u pratimo užase, ubijanja i razaranja koja se dešavaju širom planete te nas ne čine samo svjedocima već i saučesnicima u toj orgiji zla i užasa. Stub soli je motiv iz starozavjetne priče o uništenju Sodoma i Gomora i može biti metafora za ono u što se pretvaramo dok svjedočimo užasu koji nas okružuje. Radnja je smještena u savremenu Crnu Goru i kroz četiri slike pokušava da osvijetli fenomene o kojima je bilo riječi“, saopštio je pisac Aleksandar Radunović.

Javor Gardev je bugarski pozorišni i filmski reditelj, koji je pored toga završio i filozofiju n a Univerzitetu u Sofiji. Režirao je preko pedeset komada u Bugarskoj i inostranstvu.

Premijera predstave „Stub soli“ zakazana je za februar mjesec 2024. godine.