Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” počele su probe za novu predstavu “Pod oba sunca”, koju, prema istoimenom romanu Ognjena Spahića, u dramatizaciji Stele Mišković, režira Boris Liješević.

U glumačkoj podjeli su Varja Đukić, Srđan Grahovac, Marija Labudović, Vule Marković, Goran Vujović, Jelica Vukčević i Jelena Laban. Scenografiju potpisuje Janja Valjarević, kompoziciju Nina Perović, a kostimografiju Lina Leković. Asistentkinja režije je Nina Martinović.

Riječ je o prvoj inscenaciji pomenutog romana Ognjena Spahića, kojom Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ nastavlja svoj rad i pripreme za novu sezonu.

“Jedno ljetovanje je trebalo da donese bebu, a umjesto toga, utroba se otvorila i začuo se krik. U divljini Mandre, ne razaznaje se jasno da li je to krik čovjeka ili šakala, ili zemlje koja se raspada ili zarobljenika u logoru ili krik davno nerođenog djeteta. Krik prošlosti koja se ne smiruje, krik metaka zalutalih 90ih koji i dalje lutaju i pogađaju najbliže. Sve to postaje jedan isti krik. Kolektivni i lični.  Krik po sebi. Slike kojih ne možemo da se oslobodimo vrište u nama i postaju naša ličnost, biografija, karakter, bijes. Samoća i izolacija rađaju destrukciju i mržnju. Idilični mediteranski rt postaje prostor tjeskobe, smrti, raspadanja, nepodnošljivosti, postaje zatvor a onda i logor. Ovo je komad o srcu punom mržnje. O „ćutanju iz kog rastu drače, a prošlost se obnavlja kao rep guštera.” O oružju koje čeka na dnu sanduka. A oružje uvijek čeka samo jedno, da ubije. Sve će biti ubijeno osim svjetlosti svetionika… nada da će jednog dana neki brod doći naveden svjetlošću, ili da će shvatiti da ovdje ne treba pristajati i produžiti dalje. Ali ostaće svjetlost, ostaće ritam, a ritam daje život. Nekom novom Adamu i Evi. Ostaće život”, zapisano je u rediteljskoj bilježnici Borisa Liješevića.

Roman “Pod oba sunca” crnogorski književnik Ognjen Spahić stvarao je po pozivu Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, a objavljen je 2020. godine.

(foto: Vladimir Martinović)