Zetski dom

Promocija knjige eseja “Pozorište kao kapital”, autora prof. mr Janka Ljumovića, biće održana sjutra u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, u saradnji s Maticom crnogorskom, s početkom u 19 sati.

Knjiga eseja “Pozorište kao kapital”, u izdanju Matice crnogorske, predstavlja dio slike savremenog crnogorskog pozorišta. Eseji su objavljivani u crnogorskim časopisima GestMaticaLingua Montenegrina, zatim u makedonskom časopisu Ars Academica, kao i zbornicima radova sa konferencija održanih na Cetinju, u Beogradu, Gracu i Mariboru. Odabrane teme radova bile su građa za istraživanje unutar polja savremenih izvedbenih studija, pozorišne produkcije, repertoarske politike, menadžmenta festivala, sociologije pozorišta i studija kulture.

Kako je autor Ljumović u uvodu knjige zapisao, “Dio predstava o kojima govorimo još su na repertoaru crnogorskih pozorišta, pa čitalac može lako provjeriti glavne elemente analize ili odabrane teorijske ili umjetničke pristupe u njihovom sagledavanju. Drugi dio koji već pripada pozorišnoj istoriji obavezuje na pisanje o pozorištu koje u savremenosti ima manjak istraživačkih i izdavačkih produkcija.

Misao o vlastitoj praksi jeste odgovornost pozorišnog sistema. Odgovornost svih aktera koji ga čine, umjetnika, autora, istraživača, teatrologa i pozorišnih kritičara. Na taj način se stvara arhiv knjiga o pozorištu, a knjige jesu kapital kulture jedne zajednice. Zanimljive su veze koje u pisanju o pozorištu gradimo, baš kao i razlozi da se iznova vraćamo temama koje su proživljene ili ćemo zahvaljujući njima sa novim čitanjima graditi drugačije kritičke poglede na dramu i pozorište.”

O knjizi će govoriti: Ilija Subotić, direktor Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, prof. dr Hazim Begagić, predavač na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici i Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla i autor, prof. mr Janko Ljumović. Moderatorka promocije je Marija Mihaljević, dramaturškinja.

Janko Ljumović (1971, Nikšić) je pozorišni producent i vanredni profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

Učesnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih konferencija i projekata iz oblasti scenskih umjetnosti, kulturne politike i menadžmenta u kulturi.

Autor je knjige eseja Kultura page (2007), knjige Produkcija značenja (2011) i monografske publikacije Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište (2020). Urednik zbornika radova Moć kulture – Multikuluturalizam i savremene umjetničke prakse (2019)Politika i pozorište – sjećanje na stvarnost (2020) i kourednik zbornika radova Crnogorske studije kulture i identiteta (2016), monografije Crnogorsko narodno pozorište 1953-2013 (2013), Sturt-Up Creative Podgorica (2005), knjige Representation of Gender minority Groups in Media: Serbia, Montenegro and Macedonia (2015) i publikacije Platforma za novo djelovanje kulture (2004).