Zetski dom

Predstava Andraša Urbana “U ime Gospoda” 10. maja na MIT festivalu

Nakon premijere “Lažnih sjećanja”,u produkciji Kraljevskog pozorišta, te predstave“Lišće” koja dolazi iz Belgije i govori o pojavi koja drma današnji svijet-migrantima i njihovom (ne)prihvatanju, na MIT festivalu slijedi „U ime gospoda“- još jedna predstava čija je okosnica upravo ta priča. Tema koja preispituje odnos hrišćanstva i islama, aktuelizovana migrantskim talasom, a nastaje se u Subotici (pozorište“Kosztolányi Dezső) , tek nekoliko kilometara od čuvene mađarske ograde. Riječ je o autorskom projektu jednog od najznačajnijih pozorišnih reditelja- Andraša Urbana. Kako sam Urban kaže, ova predstava je „brutalno politički nekorektna akcija“. Predstava „U ime Gospoda“ bavi se, kako kaže, pojedincem i ljudskom intimom, ali i migrantskom krizom, odnosno situacijom kada dolaskom drugog čovjeka iz druge kulture dolazi do sukoba.

„Predstava se na neki način bavi i suprotstavljenjem i sukobljavanjem dvije velike kulture, hrišćanstva i islama, svedeno na pojedinca koji podleže svojim predrasudama, političkim manipulacijama i sopstvenom neznanju. Likovi govore politički nekorektne stvari i to ne dovodi do nikakvog rješenja. Ali, predstava nije o desnici, već je to predstava o čovjeku“, rekao je Urban.

“Nema više tolerancije. Došlo je vrijeme da prihvatimo sebe onakvima kakvi jesmo. Predstava, na granici Evrope, baš na mjestu gde se nalazi čuvena mađarska ograda, sukobljava dvije velike religijske kulture… Koje se prave da se ne poznaju… Predstava je odbrana judeohrišćanske… to jest hrišćanske Evrope. Po cijenu samouništenja. Po cijenu uništenja demokratije, kao jedinog vida društvene i ljudske slobode. Cilj je gurati se prema rubu…. Niko nije u pravu, samo mi. Naš način života je neprihvatljiv za nadolazeću vjersku kulturu. Nema spasa. Sem obračuna sa onim drugim. I sa samim sobom. Izbjeglice su dobre, dok ih ne gledamo izbliza“, navodi se u prikazu pozorišta “Kosztolányi Dezső.

U predstavi igraju: Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Imre Elek Mikeš, Emeše Nađabonji.

Andraš Urban posebno je zadivljen umijećem ovog ansambla.

„Predstava je vrlo zahtjevna, a oni su pokazali ogromnu predanost. Gledamo izvanredna glumačka ostvarenja, nevjerovatan tempo i glumačko umijeće. To sa ponosom gledam!”, izjavio je Urban, dodavši da je predstava i duhovita i poetska. Glumac Boris Kučov je objasnio da se predstava bavi aktuelnim problemima na neobičan način.

„Veoma je potresna predstava, a istovremeno je duhovita. „U ime Gospoda“ svakome pruža mogućnost da prepozna samog sebe. To prepoznavanje istovremeno podiže, ali je i jako strašno“, kaže Kučev. Dramaturg je Kata Đarmati, koreograf Vedrana Božinović, kompozitor Irena Popović Dragović. Scenografiju je izradio Željko Piškorić, a kostim Marina Sremac.

Iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom podsjećaju publiku da će nakon svih predstava u foajeu teatra biti organizovani okrugli stolovi pod sloganom „Svi na MIT razgovore!“,čiji će moderator biti profesor FDU i producent Janko Ljumović, a nakon njih i druženja u pozorišnom bifeu „Svi na MIT žurke!“.