Zetski dom

Predstava “Nije to to, studije Fausta”, sjutra u Sarajevu

Premijera koprodukcije Kraljevskog pozorišta

Danas je u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a održana press konferencija povodom premijere predstave „NIJE TO TO, studije Fausta“ prema tekstu Simone Semenič, a u režiji Tomija Janežiča.

 

Press konferenciji je prisustvovao direktor Sarajevskog ratnog teatra Aleš Kurt, reditelj Tomi Janežič i glumački ansambl predstave koji čine: Selma Alispahić, Karmen Bardak, Maja Ranđić, Maja Salkić, Dunja Stojanović, Jelena Laban, Emina Muftić, Amila Terzimehić, a u predstavi također sudjeluju i Benjamin Konjicija i Gabriel Lazić.

Aleš Kurt je istakao da predstava „NIJE TO TO, studije Fausta“ prvi put povezuje Sarajevski ratni teatar, Kraljevsko pozorište Zetski Dom sa Cetinja, Beogradsko dramsko pozorište i Festival MESS, te da će predstava svoje premijere poslije ove u SARTR-u koja će se održati 7. jula, imati i u Beogradu, na Cetinju, kao i igranje u sklopu Festivala MESS. Naglasio je takođe kako smo svi bili spremni na jednu umjetničku avanturu, ali se niko nije nadao da će ta avantura poprimiti i druge razmjere, prekid u radu, te nastavak pod vanrednim okolnostima usljed pandemije virusa COVID 19.

Reditelj predstave Tomi Janežič o predstavi je rekao kako je bio izazov raditi predstavu kakvu do sada nije radio, ni što se tiče formata koji je mnogo kraći od njegovih dosadašnjih radova, a ni po mnogo čemu drugom. „ U pitanju jedinstvena stvar, jedinstvena je za mene. U startu smo znali da imamo vrlo malo vremena da pripremimo predstavu, a nismo znali da će nas virus prekinuti… U vrlo kratkom, zgusnutom periodu smo napravili predstavu koja je kompleksna, suptilna, krhka i koja na čudan način povezuje stvari iako ima asocijativnu dramaturgiju koja pokušava uspostaviti polje aktivne fantazije. Predstavi je posvećena velika pažnja u likovnom, vizuelnom smislu. Pokušali smo postaviti vrhunske standarde. Čitavu predstavu doživljavam kao neku sliku, koja je istovremeno čin ili stav”, zaključio je Janežič.

Proces kroz koji su prošli tokom rada na ovoj predstavi, glumice su okarakterisale kao jedinstven i transformirajući na više načina.

Režija/ Dramaturgija/ Dizajn zvuka/ Dizajn svjetla/ Tomi Janežić

Scenografija/ Branko Hojnik

Kostimografija/ Marina Sremac

Koreografija/ Dramaturgija/ Katja Legin

Asistententica režije/ Dramaturgija/ Mirjana Medojević

Asistenti režije / Gabrijel Lazić, Benjamin Konjicija

Producenti/ Aleš Kurt, Ishak Jalimam

Produkcija/ Sarajevski ratni teatar SARTR/ Kraljevsko pozorište Zetski dom/ Beogradsko Dramsko pozorište/Međunarodni teatarski festival- Scena MESS

Reprize predstave zakazane su za 8. i 9. jul u 20h.