Zetski dom

Predstava ‘Nije to to’ Tomija Janežića otvara 60. MESS

Kraljevsko pozorište Zetski dom na festivalu u Sarajevu

Predstava “Nije to to”, nastala u koprodukciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom,Scene MESS, Sarajevskog ratnog teatra i Beogradskog dramskog pozorišta, ove godine ima čast da otvori novo izdanje jednog od najvažnijih festivala na teatarskoj mapi Jugoistočne Evrope. Režija slovenačkog reditelja Tomija Janežića, prvi je program 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, a igranja su zakazana za 7, 8, 9 i 10. septembar u Sarajevskom ratnom teatru.

Naglašavajući veliko zadovoljstvo što će predstava igrati u okviru 60. festivala MESS, reditelj Tomi Janežić poželio je uzbudljiv, inspirativan i značajan festival kao što je to, prema njegovim riječima, MESS uvijek i bio.

Za mene je ovo sasvim posebna predstava. Jedan od razloga je i to da je rađena u Sarajevu i osjećam je kao nešto što je u nekom smislu vezano i posvećeno Sarajevu. Zahvalan sam na toj prilici i zahvalan sam da je MESS dio toga“, istakao je Janežić te izrazio žaljenje da okolnosti ne dozvoljavaju da Festival bude susret kakav to obično jeste.

Iako su se nekoliko puta mijenjali planovi, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković istakao je zadovoljstvo što će Festival otvoriti upravo ova predstava i da će ipak, kako je to bilo zamišljeno u martu kada je program objavljen prvi put, Festival započeti sa predstavom nastaloj u Bosni i Hercegovini.

 

„Upravo važnost domaće produkcije, kao i međunarodne teatarske saradnje decenijama je jedan od glavnih ciljeva našeg Festivala. Vjerujem da je prva Janežićeva predstava u Sarajevu odličan reprezent važnosti takvog nastojanja u našem radu“, naglasio je Kreševljaković.

Poštujući epidemiološke mjere u publici će moći biti maksimalno 35 ljudi po igranju.

Uloge ostvaruju glumice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore: Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Jelena Laban, Maja Ranđić i Dunja Stojanović. Pored režije, Tomi Janežić potpisuje dramaturgiju, kao i dizajn zvuka i svijetla. Scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostimografiju Marina Sremac, a koreografiju i dramaturgiju Katja Legin. U ekipi su još: asistententkinja režije i dramaturgije Mirjana Medojević, kao i asistenti režije Gabrijel Lazić i Benjamin Konjicija.