Zetski dom

Predstava “Noć tribada”, prema tekstu P. O. Enkvista, u režiji Branka Ilića, biće izvedena sjutra u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” s početkom u 20 sati, u saradnji s Prijestonicom Cetinje.

Realizovana u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Teatra mladih iz Podgorice, “Noć tribada” za temu ima rodnu ravnopravnost, emancipaciju žena i slobodu izbora, dok uloge tumače Jelena Simić, Ivona Čović, Slavko Kalezić i Branko Ilić.

Kako navodi autorski tim, cilj projekta je da se kroz umjetničku – pozorišnu formu približe teme koje su aktuelne u crnogorskom društvu, te da se afirmiše borba za istinskom ravnopravnošću između žena i muškaraca i važnost emancipacije žena u Crnoj Gori.

Inspiracija za ovaj komad, kako se dalje navodi, bio je kontroverzan odnos prema ženama koji je imao čuveni švedski književni stvaralac August Strindberg. Radnja komada prati njegov odnos prema supruzi, njenim odlukama i postupcima, koji su suprotni njegovoj volji. Akcenat priče je na disfunkcionalnom muško-ženskom odnosu u kojem muškarac pokazuje netrpeljivost prema ženinim izborima, pravima i emancipaciji.

Posebno zanimljiva je, ističu, okolnost socijalnog sloja kojem pripadaju junaci komada, a to je visoki društveni sloj, društvena elita. Ova činjenica podržava tezu da tema rodne neravnopravnosti i rodnog nasilja postoji među svim društvenim grupama, kako među siromašnim, tako i među bogatim, uglednim, poznatim članovima društva. Ono što je posebna karakteristika odnosa koji se tretira u predstavi je psihološko i ekonomsko zlostavljanje žene, koje je početni oblik nasilja, mnogo ga je teže prepoznati, preduprijediti i sankcionisati, te je neophodno na njega prvenstveno skrenuti pažnju, a ovaj komad stavlja fokus upravo na taj problem.

Predstava je podržana od strane Evropske unije i Savjeta Evrope kroz program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”, kao i uz podršku Univerziteta Crne Gore, Pravnog fakulteta Podgorica, Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje i Centra za kulturu Tivat.

Ulaz je slobodan, broj mjesta ograničen, a broj telefona za rezervacije je 067 428 655.

Aktivnosti Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” mogu se pratiti i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Twitter, te putem Viber kanala.

(foto: Teatar mladih)