Zetski dom

Direktor Kraljevskog pozorišta Luka Radović i rukovodilac službe produkcije i marketinga Đorđe Dragićević od 17. do 21. aprila prisustvovali su Međunarodnoj pozorišnoj konferenciji ETC-a i IV Festivalu Mlada Evropa, čiji je domaćin bilo „Slovensko narodno gledališče”, Nova Gorica. Konferencija i festival održani su pod nazivom „The Young. The Bold. Break the Mould.“ (Mladi. Hrabri. Razbijte kalup.)

U Novoj Gorici odigrano je osam predstava u produkciji devet pozorišta ETC-a (Evropska teatarska konvencija), kao i četiri sa repertoara „Slovenskog narodnog gletališča“. Predstave su bile tematski raznolike i namijenjene mladoj publici. Osim predstava, preko dvadeset mladih evropskih umjetnika predstavilo je svoj rad, a održane su i brojne panel diskusije o raznolikosti evropskog teatra. Ovom prilikom predstavljene su i dvije publikacije „ETC Theatre Green book“ i „ETC Self-Certification Label“, novi vodiči za održivost i samo-sertifikaciju.

Među govornicima bili su umjetnici iz Portugala, Njemačke, Holandije, Malte, Kipra, Hrvatske, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva itd… kao i direktorica Evropske teatarske konvencije Heidi Wiley, gradonačelnik Nove Gorice Samo Turel i predstavnica Ministarstva kulture Slovenije Kim Komljanec.

Foto: Duško Miljanić

Za predstavnike Zetskog doma prisustvo na ovakvom događaju bilo je od neprocjenjivog značaja, kako zbog ostvarivanja novih značajnih kontakata sa kolegama iz Evrope i jačanja postojećih, tako i zbog inspirativnog sadržaja i ideja koje su razmijenjene na sceni ali i na panelima. Direktor Luka Radović se nada da će se nešto od pomenutog sadržaja naći i na sceni Kraljevskog pozorišta, a posebno ističe razgovore sa kolegama iz Slovenije, Rumunije i Malte.