Zetski dom

U subotu 27.4. sa početkom u 20 časova, u Zetskom domu će se održati promocija knjige Luke I. Milunovića – „Pozorište Zetski dom 1897 – 1909“. Na promociji će govoriti direktor pozorišta Luka Radović, istoričari dr Slavko Burzanović i mr Vukota Vukotić i autor, a razgovor će voditi publicista Vanja Kovačević.

Riječ je o hronološkom nastavku knjige „Pozorište Zetski dom 1884-1896“, čija je promocija održana u Zetskom domu u novembru 2022. godine.
Publikacija obuhvata period od 1897 do 1909 godine, a njen sadržaj čine: domaća scenska produkcija, gostovanje trupa i solista iz inostranstva, uređenje Zetskog doma, te angažovano osoblje i institucije pod njegovim krovom. U dodatku autor predstavlja podatke o pozorišnom životu u drugim sredinama Crne Gore u istom periodu, kao i o pozorišnoj kritici. Sve navedeno smješteno je u kulturni ambijent tadašnje Crne Gore, te predstavlja više od usko pozorišnog štiva.

S obzirom na to da se, kako ističe sam autor, „pozorište kao predmet istraživanja (…) uvijek žilavo opire svim post festum sagledavanjima i analizama“, pred njim je bio težak, ali značajan zadatak. Činjenice iznijete u knjizi prije svega se oslanjaju na primarne izvore i to iz arhivskih fondova, legata i zaostavština, periodike iz tog doba, a rijetko (i to uz provjeru) na sjećanja, individualne opservacije i memoarsku građu. Već publikovani tekstovi u dnevnoj, specijalizovanoj i naučnoj periodici, zbornicima s naučnih skupova, te prilozi u knjigama drugih autora bili su značajan putokaz za nastanak ove publikacije, istakao je autor.
Ovakva vrsta istraživačkog rada od izuzetnog je značaja za crnogorsku kulturu i „Zetski dom“, jer svjedoči o njegovom trajanju dužem od jednoga vijeka, kao jedne od najznačajnijh kulturnih institucija u Crnoj Gori. Ovo izdanje povezuje do sada objavljene publikacije, te predstavlja kariku koja je nedostajala da pozorište „Zetski dom“ dobije kontinuirani istoriografski pregled do Prvog svjetskog rata.