Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom izvedena predstava Trudna priča

Hit predstava Teatra Komedija iz Skoplja na MIT festivalu oduševila publiku

UKraljevskom pozorištu Zetski dom u subotu, 16. septembra, je u okviru MIT festivala izvedena predstava “Trudna priča”, Teatra Komedija iz Skoplja, po savremenom makedonskom tekstu Blagice Sekulovske, a u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović. Snažan aplauz kojim je Cetinje nagradilo glumački ansambl svjedoči da je crnogorska publika razumjela komad uprkos jezičkoj barijeri i njegovoj čvrstoj povezanosti sa makedonskom književnošću i prilikama u toj zemlji.

“Prvi put igram u kraljevskom teatru, ovo je specifično mjesto, nema mjesta za mnogo publike, ali ima dušu i neku posebnu atmosferu. Ovo je fantastično zdanje, ima posebnu energiju. Pozorište je staro više od 100 godina i čast mi je da igram ovdje nakon svih glumačkih velikana u istoriji ovog teatra. Prekrasan aplauz smo imali na kraju, prezadovoljan sam izvedbom“, kazao je glumac Atanas Atanasovski.

Predstava vodi u budućnost tri ženska lika iz makedonske dramske književnosti dvadesetog vijeka. U tom vremenu, koje kao da je već počelo, više nije važno biti sa drugim ljudima, u njemu caruje individualizam u najizolovanijem i najsebičnijem obliku. Predstava navodi publiku na preispitivanje. U takvom svijetu tehnologija otuđuje ljude jedne od drugih, i više nas neće zanimati kakvog je ukusa hrana koju jedemo, bavićemo se galaksijama i dostignućima, žene će rađati djecu sebi samima birajući osobine budućeg oca u bolničkom katalogu.

“Ljudi imaju sve manje vremena za nju, ali ljubav na kraju ostaje, ona nas potiče da ujutru ustanemo, bijemo bitke, legnemo i sjutradan opet ustanemo. Koliko god pričali u predstavi koliko je super in vitro inseminacija, kako nam ne treba muž, to je srž predstave, u jednom trenutku moj lik shvata da se treba vratiti korijenima, imati dijete sa muškarcem. Mislim da je bio pravi pogodak što smo uzeli reditelja sa strane. Ovo je tekst koji se tiče nas, Makedonaca. Da je bio makedonski režiser, to bi možda otišlo u neku patetiku. Lidija je pametno napravila žensku distancu, izvukla sve iz teksta, ali je to lijepo spakovala. Preksinoć ste vidjeli predstavu “Noć” makedonskog reditelja, nadamo se da će taj komad doći u Makedoniju u pozorište Komedija, na naš festival“, kazala je Jelena Žugić, glavna glumica u predstavi.

“Sukob između prirodnog, suštinskog i modernog vremena koje nas surovo jede i ostavlja nas da budemo upućeni sebi samima, to je postulat dvadeset prvog vijeka. Karakteri su vrlo upečatljivi, jer su ih napisali najbolji makedonski pisci dvadesetog vijeka i taj bijeg u drugi žanr daje novu mogućnost za osvajanje slobode. U Makedoniji je glumcima lakše komunicirati na tu temu, jer Makedonci poznaju likove i sadržaj ih se jako tiče. Ali crnogorska publika je bila pažljiva, studiozna, ušla je u priču. Zajednički smo osvajali novi teren slobode. Čovjek se toliko otuđio u toj potrazi za velikim ciljevima, a zaboravio je da li je srećan, koja je to promjena za njega najvažnija. To je nit kojom sam se rukovodila zajedno sa svima njima“, kazala je rediteljka Lidija Dedović.

“Trudna priča” briljirala je na 52. nacionalnom pozorišnom festivalu “Vojdan Černodrinski” u Makedoniji. Ovaj komad proglašen je za najbolju predstavu u cjelini, a 16. juna u Prilepu, ansambl je imao veliki rezlog za slavlje osvojivši još četri nagrade, i to za: najbolji tekst – Blagica Sekulovska; najbolju glavnu žensku ulogu – Jelena Žugić za ulogu dr Kate; Najbolju mušku epizodnu ulogu – Žarko Dimoski, za ulogu Boška; Najbolju žensku epizodnu ulogu – Eva Skenderovska – za ulogu Nede. Zvanično najbolju predstavu na festivalu, koji predstavlja presjek ukupne makedonske teatarske scene, žiri je ocijenio kao djelo vrhunskog kvaliteta.

“Pored nagrada koje smo osvojili na nacionalnom nivou, ova predstava dobila je i međunarodno priznanje – Gran Prix na festivalu u Banja Luci. Mogu reći da je ovaj komad hit u Makedoniji. Uvijek imamo puno gledalište i traži se karta više. Cilj je preispitivanje. Igram lik Lenče, iz poznate makedonske drame, i ona je revolucionar. Ona 1926. u jednom malom gradu krši pravila i norme. Ali bori se za ono što želi, pobjegne od kuće zbog ljubavi. Do kraja ne progovori sa svojim ocem zato je revolucionar kao i dva lika iz drugih drama“, kazala je nakon izvođenja glumica Žaklina Petrovska koja igra lik Lenče.

Nakon predstave iz Makedonije, MIT festival nastavlja se koncertom gitarskog dua Bulatović- Nikčević, a dramski segment nastavlja Velika bilježnica, predstava Zagrebačkog kazališta mladih, u režiji Edvina Licverića. Uslijediće dvije angažovane predstave u produkciji MESS-a iz Sarajeva: What is Europe, u režiji Andraša Urbana i Kokoš, u režiji Selme Spahić.MIT festival trajaće do 28. septembra, a iz direkcije Kraljevskog pozorišta Zetski dom napominju da je iz glavnog grada obezbijeđen besplatan prevoz za publiku.