Zetski dom

U okviru MIT festivala odigrana predstava Danskog teatra Paolo Nani

Salve smijeha u gledalištu Zetskog doma

 

U okviru MIT festivala 2016. u Kraljevskom pozorištu Zetski dom odigrana je predstava “ Pismo” , Danskog teatra Paolo Nani .

“Pismo” je komad koji je poznat na međunarodnom nivou, i najizvođeniji je performans u Danskoj. Internacionalna štampa je predstavu „Pismo“ nazvala Kultom i Klasikom, koji još uvjek privlači publiku različitog godišta i kulture. Status kultne predstave “Pismo” je potvrilo i sinoć na Cetinju izazvavši salve smijeha I podigavši publiku Zetskog doma na noge.

“Predstava je bila divna . Publika je odlično reagovala, bila je puna entuzijazma I uključena u komad . Na početku su bili u šoku , ali onda su polako počeli da shvataju i da se smiju onome što se dešava na sceni“, kazao je Paolo Nani novinarima nakon predstave.

U “Pismu” je ista priča ispričana na 15 potpuno različitih načina: u vestern stilu, u stilu nijemog filma, bez ruku, kao horor, cirkusantski, iznenađeno, vulgarno, pripito, magično… No sve varijacije imaju dvije zajedničke stvari: ni riječ nije izgovorena, a rezultat je veoma duhoviti “krešendo” igara i iznenađenja. Kvalitet “Pisma” je baziran na jednostavnosti: bez scenografije, bez posebne rasvjete, nema specijalnog efekta, specijalnih kostima, preciznost, vrijeme i fantazija. Predstava je puna detalja, gegova od početka do kraja i ne daje nijedan minut pauze u smijehu publike.

“Bilo je potrebno samo 35 godina da savladam ovu tehniku. Studirao sam za dramskog glumca, da riječima nasmijem publiku, ali nisam studirao mimiku. Predstavu izvodimo od 1992. I izvodili smo je 1200 puta u oko 40 zemalja“ , kazao je glumac.

Paolo Nani Teatar je osnovan u Vordingborgu u Danskoj, 1995.g. Od tada Paolo Nani proizveo je veoma malo predstava, a sve su imale izuzetnog uspjeha u međunarodnom pozorišnom svijetu. Paolo Nani je nadaleko poznat po svom izvanrednom osjećaju za vrijeme, duhovitom i preciznom govoru tijela i majstorstvu u facijalnim ekspresijama.

“Pismo”, “Umjetnost umiranja”, “Jekill & Hide” i “Jekill na ledu” napravljeni su za ulicu, to su četiri najpopularnija performansa Paola Nanija, koji se i dalje igraju na pozornicama širom svijeta. “Mala katastrofa” je Nanijeva najnovija produkcija.