Zetski dom

Predstava “Obožavateljka”, koju je prema jednočinkama “Autogram za Milicu” i “Obožavateljica”, savremenog hrvatskog dramskog pisca Mata Matišića, režirala crnogorska rediteljka Ana Vukotić, biće premijerno izvedena u petak, 25. novembra 2022. godine u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” s početkom u 20h.

Osim režije, Vukotić potpisuje adaptaciju, kao i dizajn predstave, a dramaturgiju Željka Udovičić-Pleština i Rajko Radulović. Za kostimografiju je bila zadužena Lina Leković, projekciju i video instalaciju Ivan Marušić – Klif, scenografiju Andrea Rondović, muziku Aleksandar Radunović, dok je asistentkinja režije bila Nina Martinović.

Uloge tumače: Dejan Ivanić, Ana Vujošević, Vule Marković, Marija Maša Labudović, Goran Vujović, Jelica Vukčević i Vukan Pejović.

Dramaturškinja Željka Udovičić-Pleština istakla je kako je Matišić pisac koji je u ovom trenutku u izuzetnoj mjeri prisutan na regionalnim scenama, te da su dvije jednočinke, na kojima i počiva “Obožavateljka”, povezane glavnim muškim, ali još i više ženskim likovima.

“Upravo ti ženski likovi i njihove sudbine bile su naša dramaturško-rediteljska inspiracija tokom procesa. Drame su dramaturški formalno odvojene cjeline, no upravo ‘šetanje’ tih likova iz jedne u drugu dramu i mogućnost prelaska, jeste nešto što ih objedinjuje”, dodala je ona.

Udovičić-Pleština naglasila je i kako se sudbine likova, iako osjenčene humorom i ironijom, pokazuju kao tragične.

“Njihove sudbine tako daju globalnu sliku svijeta koji nas okružuje, a emaniraju i još neke teme kojima smo okruženi, a to su korupcija, kriminal, licemjerje, karijerizam i sve drugo što postoji oko nas”, naglasila je Udovičić-Pleština.

Glumac Vule Marković, najavljujući predstavu, izdvojio je rečenicu koju je Mate Matišić kroz lik Mata na kraju komada izrekao – “ne znam da li zbog neke duševne bolesti, od koje bolujem a da ne znam, ili zbog svoje profesionalne deformacije – sve češće ljude doživljavam kao likove”.

“Mislim da nema glumca koji nije razmišljao u tom pravcu dok je posmatrao život oko sebe, a nekako ga nije artikulisao na način na koji ga je on artikulisao. Tako da je ovo predstava o likovima, ljudima koji su se identifikovali sa nekim ulogama koje igraju u svojem životu –profesionalnim, ideološkim, političkim – to su neka ubjeđenja u kojima su ljudi, tako da kažem, jednostavno previše zastranili”, poručio je Marković.

Za glumca Gorana Vujovića, ovo je bio drugi proces koji radi sa rediteljkom Anom Vukotić. On vjeruje kako će “Obožavateljka” biti još jedna dobra predstava.

“Ako se po jutru dan poznaje, nadam se da će i ova predstava biti uspješna kao i prethodna na kojoj smo radili zajedno”, istakao je on.

Ulaznice za reprizno izvođenje, koje je na repertoaru u subotu, 26. novembra u istom terminu, po cijeni od 5,00 i 3,00 eura, mogu se svakodnevno kupiti na Biljetarnici Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” u periodu 10-13h i 18-20h. Telefon za informacije je 067 428 655.

Katalog predstave možete preuzeti ovdje.

Naše aktivnosti mogu se pratiti i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Twitter, kao i putem Viber kanala.

(foto: Duško Miljanić; kamera i montaža: Novak Abramović)