Zetski dom

Zagrebačka publika aplauzom nagradila ansambl “Sina”

Kraljevsko pozorište Zetski dom gostovalo u Teatru &TD

Nagrađivana crnogorska predstava „Sin“, autorke Mirjane Medojević, u režiji Mirka Radonjića, još jednom je izazvala burnu reakciju publike, ovoga puta kao gostujuća predstava zagrebačkog pozorišta Teatar &TD. Reditelj Mirko Radonjić, i sam je dio generacije koja je odrastala u vrijeme rata devedesetih godina. Upravo na njoj je razumijevanje da svjedočimo negiranju da se to vrijeme uopšte desilo. Sa svojom ekipom, reditelj je u procesu tragao za najboljim načinom da se te ključne teme otvore. Publika je aplauzom koji je dugo trajao pokazala da ova priča zbog svoje dubine, glumačke igre, naposlijetku emocija koje izaziva u nama, predstavlja najboljeg ambasadora onoga što zovemo angažovanim teatrom.

„Nakon dugo vremena imam vjeru u pozorište, angažovano pozorište koje progovara o odgovornosti. Pitanje rata je važno, ne smijemo ga zaboraviti, moramo preuzeti odgovornost, rane su i danas prisutne, ne možemo pobjeći. To su priče koje su ogledalo svih nas, bez obzora da li smo učestvovali, a moja generacija nije. Važno je razgovarati o tim temama,zejadno, pružiti ruku pomirenja, složiti se i skupiti, jer zajedno smo jači. Zagrebačka publika je apsolutno spremna prihvatiti ovakav tip pozorišta i ovakve teme, mora razmišlati o njima i neizmjerno mi je drago da je ova predstava gostovala u Teatru&TD. Mislim da bih se osjećao zakinutim da nisam pogledao ovu predstavu Zetskog doma. Jako poštujem glumce u njoj, na sceni se dešava majstorstvo igre“, kazao je hrvatski glumac Romano Nikolić.

„Večerašnja predstava nas je iznendila i blago šokirala. Ne srijećemo često ove teme, daleko je ova naša regija od proživljavanja ovakvih tema i katarzi. To su jako bolne teme, zato je potrebno još i više ovakvih predstava. Ima nešto literature o tome, ali u pozorištu nije tako. Glumci su bili izvanredni. Sadržaj je fantastičan „, kazala je Milanka Bulatović, predsjednica Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore «MONTENEGRO» Zagreb

„Rat je nažalost svima dobro poznata tema , koliko god bude puta ispričana priča o njemu, dobro je- jer šalje poruku da je rat zlo koje se nikada više ne bi smjelo ponoviti. Ovakve predstave pomažu u tome, gledajući ih, mladi mogu naučiti mnogo. Ova predstava je naročito dobro pokazala lošu stranu rata čije posledice osjećamo toliko godina kasnije. Dopada mi se način na koji su odlučili prikazati priču, na koji je Srđan Grahovac gradio svoj lik. Režija je odlična. Predstava je interaktivna. Da nije takva predstava ne bi imala takav učinak. Nadam se da ćete doći opet i da će ovakve priče spriječiti neke nove ovakve priče“, kazao je Zagrepčanin Marko Mićunović.

Posebno upečatljiv momenat ovog gostovanja bio je trenutak kada su se tokom izvođenja glumcima na sceni pridružili glumac Momčilo Otašević i Tonja Madunović – predstavnica crnogorske Ambasade u Hrvatskoj i nekadašnja članica hora Zvjezdice, izvodeći pjesmu „Stanite, zaustavite hice“ koju su „Zvjezdice“ pjevale davne , ratne `93.

Ansambl predstave čine: Srđan Grahovac, Marija Đurić i Omar Bajramspahić. Autorka teksta i dramaturg: Mirjana Medojević, reditelj, scenograf i dizajner svjetla: Mirko Radonjić, kostimograf i saradnik scenografa: Lina Leković, asistent reditelja: Marija Backović.