Zetski dom

Završen MIT festival 2017. godine u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

“What is Europe” je najbolja predstava po ocjeni publike

Završen je MIT festival 2017. u Kraljevskom pozorištu Zetski dom. Na festivalskoj sceni je od 14. do 28. septembra odigrano osam predstava i tri koncerta. MIT je započet predstavom “Noć”, po tekstu crnogorskog pisca Aleksandra Radunovića, u režiji makedonskog reditelja Andreja Cvetanovskog, a ansambl ovog komada koji čine: Petar Božović, Ana Vujošević, Nikola Perišić i Marko Todorović, sve je započeo gromoglasnim aplauzom.

MIT je nastavljen odličnom selekcijom predstava: “Trudna priča”, Teatra Komedija iz Skoplja, u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović, na nacionalnom izboru u toj zemlji koji predstavlja presjek najboljih teatarskih ostvarenja, dobila je nagrade u čak pet kategorija. Naroden teatra Bitola predstavio se sa dvije predstave: “Otelo”, u režiji Diega de Bree i Lepeza, u režiji Blagoja Micevskog, Zagrebačko kazalište mladih sa “Velikom bilježnicom” Edvina Liverića, a evropski teatar sa italijansko-belgijskom koprodukcijom “Antigone” u režiji Sandra Mebellinija. Sarajevski MESS na MIT-u je bio prisutan sa dvije angažovane predstave: “Kokoš”, u režiji Selme Spahić i “What is Europe” u režiji Andraša Urbana, koja je, sudeći po glasovima publike, koje je dodjeljivala nakon svih izvođenja (izuzimajući produkciju Zetskog doma – “Noć” i “Trudnu priču”, režiju umjetničke direktorke ovog teatra), proglašena najboljom. “What is Europe” je angažovani komad koji postavlja pitanja, i ostavlja publici prostor da dođe do odgovora, komad nakon koga je jasno da nema konačne pobjede. Nepokopani leš Jugoslavije zuri u nas, kroz ispovijesti emigranata sa Balkana otkrivamo kako se Evropa odnosi prema svojoj periferiji.

“Posebno zadovoljstvo nam je publika MIT festivala, koja je svojim prisustvom, stavovima, osjećanjima i razmišljanjima, podigla ovaj festival na viši nivo. Stav publike da je “What is Europe” najbolja predstava festivala je stav publike kojoj je potrebna istina, kvalitet, hrabrost, promjena, bolje društvo, bez kozmetike u kulturi, i bez uljepšavanja i navikavanja na površne i komercijalne standarde kulture, društva, pozorišta. Mišljenje publike je upravo i mišljenje koje gajimo u Zetskom domu, uporno se trudeći već četri sezone, a nastavak tek slijedi. Hvala publici MIT-a, vidimo se na jubilarnom V MIT Festivalu- Maj 2018”, riječi su Lidije Dedović, umjetničke direktorke Kraljevskog pozorišta na Cetinju.

Koncerti na MIT festivalu bili su izuzetni i obilježili su i ovo izdanje doprinijevši da priča o festivalu bude zaokružena i tako posebna. Ove godine, publika je uživala u izvedbi violiniste Stefana Milenkovića, koji je svirao sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska. Takođe, publiku su oduševili i gitarski duo Bulatović-Nikčević i legendarni gitarista Vlatko Stefanovski.

Pozorišna sezona u Kraljevskom pozorištu nastavlja se premijerom komada “Ženidba”, koprodukcijom sa Crnogorskim narodnim pozorištem. Ovaj komad, koji je po tekstu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, režirao Egon Savin, nakon CNP 3. oktobra, biće premijerno izveden 5. oktobra u pozorištu na Cetinju, dok je reprizno igranje na repertoaru narednog dana. Dramatizaciju je radio Egon Savin, adaptaciju teksta i dramaturgiju Stela Mišković, kostimografiju Jelena Stokuća a scenografiju Vesna Popović. U predstavi igraju: Nada Vukčević, Zoran Vujović, Varja Đukić, Dejan Ivanić, Olivera Vuković, Aleksandar Gavranić, Nikola Perišić, Goran Vujović, Gojko Burzanović, Radmila Čolić i Stevan Radusinović.