Zetski dom

Violinista Stefan Milenković nastupio sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

Noć za pamćenje i ovacije za Stefana na MIT-u

Nakon nastupa na prošlogodišnjem MIT-u kada je čuveni violinista Stefan Milenković očarao publiku u Zetskom domu, magija se ponovila I na ovogodišnjem festivalu, a ovoga puta čuvenom Stefanu podršku je pružao Crnogorski simfonijski orkestar kojim je dirigovao Grigorij Krasko. Zajedno, zvučali su savršeno, prema riječima oduševljene publike, čak kao jedno, kao da oduvijek sviraju zajedno. Bila je to, slaže se I sjajni violinista, noć za pamćenje u Kraljevskom pozorištu.

“Fenomenalan orkestar. Divno smo se proveli, ovaj teatar je mali, a u isto vrijeme veoma versativan, da stane jedan ovako veliki orkestar na scenu, to je nevjerovatno, tako da – ovo je dragulj. Sa moje strane gledam da dam maksimum, da je publika zadovoljna. Mislim da su ljudi uživali u djelu koje je bezvremensko i može da se sluša bilo kada, I moći će zauvijek. Orkestar je svirao kao jedno”, kazao je Stefan Milenković nakon koncerta u Kraljevskom pozorištu.

Maestro Milenković, koji je decenijama jedan od sinonima umjetničke muzike na ovim prostorima, nastoji da se direktno poveže sa publikom i ponudi joj zabavne, podsticajne, energične i uzbudljive izvedbe,. To je sinoć u Kraljevskom pozorištu još jednom potvrdio sudeći prema ovacijama I aplauzima koje, između stavova, mimo pravila na koncertima ozbiljne muzike, oduševljena publika nije mogla sakriti. Pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska izvedeni su “Koncert za violinu i orkestar” Petra Iljiča Čajkovskog i orkestarska svita “Slike sa izložbe” Modesta Musorgskog. Publika je, pored najavljenog programa, bila u prilici da čuje i dvije kompozicije Frica Krajslera i Johana Sebastijana Baha.

“Fric Krajsler je bio veliki violinista svoga doba, i svirao je djela za koja je tvrdio da ih je našao u manastiru, djela nepoznatih kompozitora. Nakon 50 godina priznao je da je sve on napisao, rekavši da se bojao da ne bi bio priznat i poštovan. On je ostavio riznicu djela za violinu. Svirao sam na bis jedno od njegovih originalnih djela recitativo i scherzo”, ispričao je Milenković.

Koncert u Zetskom domu je treći program koji je Milenković izveo u okviru mini turneje između Italije i Balkana. Na tako zahtjevnoj turneji posjeta Cetinju bila je, kaže Milenković, odmor i neka vrsta povratka u djetinjstvo u kome crnogorska prijestonica zauzima jedno od najljepših sjećanja.

“Programiran sam na to da na turneji nema previše odmora. Ali ova dva dana na Cetinju, gdje sam stigao dan ranije zbog probe, su za mene bili odmor. Cetinje je nevjerovatan grad, žao mi je što nisam ostao duže. Bio sam na mnogim mjestima, mnogo sala i gradova u kojima sam svirao kao dijete se ne sjećam. Ali ovaj grad i Lovćen, to su dva mjesta koja su mi ostala zauvijek, to je za mene bio skoro duhovni utisak u djetinjstvu, što je bilo rijetko, jer me je kao dječaka interesovao skejtbord, video igre i sviranje violine”, ispričao je Stefan Milenković.

Nakon koncerta na Cetinju, Milenković će svirati u Sarajevu, nakon čega slijedi Karlovac gdje će svirati sa njihovim kamernim orkestrom. U oktobru su već zakazani koncerti u Njujorku, Nju Džerziju, potom u Hrvatskoj, opet Italiji, nakon čega će uslijediti turneja u decembru i januaru sa ukrajinskim Radio simfonijskim orkestrom.