Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” završena je prva faza proba za predstavu “Obožavateljka”, prema jednočinkama “Autogram za Milicu” i “Obožavateljica”, istaknutog  savremenog hrvatskog pisca Mata Matišića.

Režiju i adaptaciju potpisuje Ana Vukotić, dramaturgiju Željka Udovičić-Pleština, saradnik – dramaturg je Rajko Radulović, za muziku je zadužen Aleksandar Radunović, a kostimografiju Lina Leković.

U glumačkoj podjeli su Dejan Ivanić, Ana Vujošević, Marija Maša Labudović, Vule Marković, Goran Vujović, Jelica Vukčević i Vukan Pejović.

Prema riječima rediteljke Vukotić i dramaturškinje Udovičić-Pleštine, ova predstava objedinjuje dvije jednočinke kojima su narativne linije, motivi pa i zapleti povezani glavnim muškim, ali i prozvanim iz prošlosti ženskim likovima, oni su pokretači radnje i naša rediteljsko-dramaturška inspiracija.

Drame su  formalno-dramaturški odvojene cjeline, no one su ipak povezane upravo tim likovima čije sudbine nesmetano prelaze iz jedne drame u drugu.

Svaka od žena koja je došetala ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe sa životom pokazujući okruženje u kojem žive kao još uvijek dominantno muško društvo. Krhotine tih života stvaraju mozaik ove predstave.

No ni muški protagonisti ne prolaze olako. Njima je ostavljen izbor: oni svojim odabirom ili odustaju od vlastite savjesti koja umjesto posljednje instance postaje tek ona polazna ili biraju da budu onaj dio licemjerne zajednice kojoj pripadaju, u kojoj egzistiraju po uvriježenoj uvrnutoj logici stvari, onoj na čija su nepisana pravila usmjereni, navikli da se ljudska priroda izopačuje kad se nađu u raskoraku savjest i gubitak. Utopiju zamjenjuju novac, nedostatak ljubavi ili pak narcisoidna samoljubivost.

Humorom osjenčene situacije i duhoviti dijalozi prepoznatljivi svakome, gotovo tipski, otvaraju i s lakoćom i fluidnošću donose velike, opšte teme koje proizlaze iz same radnje. Pojedinačne sudbine koje uprkos humornim, ironijskim intervencijama skrivaju lične tragedije, postaju jasni odrazi globalnih problema i stvaraju sliku svijeta u kojem živimo, gdje se otvaraju i drugi vječni motivi naše sadašnjosti poput korupcije, kriminala, licemjerja, poslušnosti i karijerizma unutar društveno političkog konteksta.

I na kraju, posebno inspirativno u dramaturškom prosedeu je poigravanje i detektovanje šta je stvarnost, a šta fikcija, gdje je istina i gdje je laž. Miješanje vremena, mjesta zbivanja i percepcija stvarnosti različitih likova otvara prostor koji se odriče realizma tražeći u pukotinama dramskog pisma unutrašnje svjetove naših junaka koji mogu pobijediti svaki realitet. Pozornica postaje poprište obračuna stvarnosti i mašte, mjesto susreta živih i mrtvih – zabilježile su rediteljka Ana Vukotić i dramaturškinja Željka Udovičić-Pleština.

Druga faza proba i premijera predstave “Obožavateljka” planirani su za jesen.

(foto: Vladimir Martinović)