Zetski dom

Sporazum o saradnji između Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Sarajevskog ratnog teatra SARTR potpisan je u Sarajevu, tokom posjete direktora Luke Radovića i umjetničke direktorice Stele Mišković sarajevskim teatrima.

Tim ugovorom, koji su potpisali direktorica SARTRa Maja Salkić i direktor KPZD Luka Radović, predviđeno je proširenje i unaprijeđenje umjetničke saradnje, na osnovu zajedničkih interesa. Pozorišna saradnja podrazumijeva razmjenu predstava, autora, umjetnika i drugih stručnjaka, zajedničku produkciju predstava kao i druge oblike saradnje koji su od interesa za oba pozorišta.

SARTR, kao teatar osnovan u periodu opsade Sarajeva, 17. maja 1992. godine, svjedočanstvo je o fenomenu duhovnog, tj. kulturnog otpora fašizmu i agresiji. SARTR ne samo da čuva uspomenu na taj period već i danas nastoji snažno afirmirati univerzalne vrijednosti: bogatstvo različitosti, antifašizam, svetost mira, aktivizam, internacionalizaciju, suosjećanje prema svim onima koji trpe nepravde širom svijeta. SARTR sa svojim nasljeđem nastoji biti – mjesto naše savjesti i hrabrosti da se suprostavimo nepravdama i svim devijacijama vremena u kome živimo.