Zetski dom

Premijerom i prvom reprizom, predstava koju je po tekstu Aleksandra Radunovića režirao Javor Gardev, započela je svoj pozorišni život koji će, cijeni Radunović, biti dug i uspješan.

“Od prvog kontakta sa Javorom Gardevom, bilo mi je jasno da će proces rada na predstavi „Stub soli” biti neobično i nezaboravno iskustvo. Ako bih morao da odaberem jednu riječ koja bi opisala naš odnos tokom procesa rada na sređivanju teksta, bila bi to riječ razumijevanje. Vjerujem da je taj i takav odnos učinio da, skupa sa fenomenalnom ekipom glumaca, asistentom režije, dramaturgom, scenografom, kompozitorkom, kostimografkinjom i ostalim dragim i vrijednim ljudima koji su učestvovali u stvaranju ove predstave, dođemo do još jednog bisera crnogorskog teatra.
Ono što bih posebno istakao je fantastični glumački ansambl koji su, kroz saradnju sa suptilnim, promišljenim i pametnim režiserom, na scenu donijeli nešto što se rijetko viđa u crnogorskim ali i u regionalnim teatarskim produkcijama.
Uvjeren da je ovo do sada najbolja inscenacija nekog od mojih dramskih tekstova, siguran sam da će „Stub soli“ imati dug i plodan repertoarski i festivalski život.”

I reditelj je iskazao zadovoljstvo postignutim, te je ovu premijeru nazvao važnim iskustvom “jer je to bio test kako autonomna konstrukcija mašte, koju je izgradila mala grupa ljudi, komunicira sa velikom grupom ljudi. Na moje zadovoljstvo, glumci su srušili zid između njih i publike od početka, i glumom su vrlo brzo prenijeli tekst na publiku. Uprkos mom strahu da li će se ovo dovoljno brzo desiti, glumci su uplivali u svoje vode i u komunikaciji sa publikom predstava je nadrasla postignuto na probama i prodrla u svijest publike, što me posebno raduje.”

I publika je putem društvenih mreža dala svoje komentare poput “Crna Gora ima predstavu.” i “Sjajan prikaz društvenih problema, njihovih uzroka u porodici, tradicionalnim uvjerenjima, neadekvatnom komuniciranju і međuljudskom povezivanju.”

Podsjećamo, u predstavi glume Dejan Ivanić, Ana Vujošević, Jelica Vukčević, Vule Marković i Jelena Laban. Dramaturg je Rajko Radulović, scenograf Nikola Toromanov, kostimografkinja Lina Leković, kompozitorka Nina Perović i asistent režije Damjan Pejanović.

Predstava će se opet naći na repertoaru Zetskog doma u aprilu.