Zetski dom

Autor drame je Aleksandar Radunović, a režiju potpisuje bugarski reditelj Javor Gardev. Premijera je zakazana za ponedjeljak u 20h a sljedeće večeri u isto vrijeme prva repriza.

 

“Vjerujem da mnogi znaju priču o uništenju Sodome i Gomore u kojoj se, između ostaloga, govori i tome kako je Bog ženu koja se, uprkos zabrani, okrenula da bi vidjela uništenje tih gradova pretvorio u Stub soli. Učinilo mi se da bi taj motiv mogao biti zgodna metafora za ono u što se pretvaramo dok svjedočimo užasima koji se dešavaju na planeti – trenutno su u fokusu dva velika sukoba i, koliko vidimo, mnogi su involvirani na način što navijaju da uništenje bude što veće. Pripremajući se za pisanje sam shvatio da želim da se pozabavim ljudima koji su izloženi takvim fenomenima, vjerujući da ogromnom broju ljudi nakon nekog vremena postane svejedno jer bi u u suprotnom poludjeli. Čini mi se da u komadu zapravo bavim onima kojima je draže da polude”, izjavio je autor drame komentarišući svoje motive da napiše baš ovakav tekst. On dodaje da “U ovom komadu nema direktnih političkih aluzija, iako vjerujem da će se iz podteksta čitati prostor u kojem je tekst nastajao. U suštini, mene interesuje čovjek i to može biti neko iz Crne Gore, Rusije, Amerike, Mongolije, od bilo kuda, jer nam je suština ista. Pored toga, pokušao sam se pozabaviti još jednim, za mene veoma važnim pitanjem: da li čovjek postaje čovjek tek kada ubije?”

 

Reditelj Javor Gardev bio je gost podkasta Zetskog doma “Art department” u kojem je iznio svoje viđenje Radunovićevog teksta i svoju rediteljsku viziju. Gardev je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa glumcima Zetskog doma, a svoj boravak na Cetinju nazvao je svojevrsnim umjetničkim rezidencijalnim boravkom. Povučen u mirno cetinje i topli prostor Zetskog doma, čija scena nudi blizinu publici, ali i dubinu zanimljivu za postavku komada, Gardev je uživao u procesu.
Gardev je poznati i uspješni bugarski reditelj sa bogatim iskustvom u pozorišnoj i filmskoj režiji, a osim pozorišne režije magistrirao je i na Filozofskom fakultetu u Sofiji. Razgovor sa njim možete pogledati na YouTube kanalu Kraljevskog pozorišta.
https://www.youtube.com/watch?v=CUMhICvNpE0&ab_channel=Kraljevskopozori%C5%A1teZetskidom

Uloge u predstavi “Stub soli” tumače: Jelica Vukčević, Jelena Laban i Vule Marković, Ana Vujošević i Dejan Ivanić. Scenograf je Nikola Toromanov, dok je za kostim zadužena Lina Leković, a za kompoziciju Nina Perović. Dramaturgiju potpisuje Rajko Radulović, a reditelju je asistirao Damjan Pejanović.