Zetski dom

Premijerom predstave “Pod oba Sunca”, prema istoimenom romanu Ognjena Spahića, dramatizaciji Stele Mišković, a u režiji Borisa Liješevića, u nedjelju će početi nova sezona u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”.

Uloge u predstavi tumače Srđan Grahovac, Varja Đukić, kao i članovi našeg glumačkog ansambla: Marija Maša Labudović, Vule Marković, Goran Vujović, Jelica Vukčević i Jelena Laban.

Roman “Pod oba sunca” crnogorski književnik Ognjen Spahić stvarao je po pozivu Kraljevskog pozorišta, a objavljen je 2020. godine.

Umjetnička direktorica “Zetskog doma” Lidija Dedović kazala je kako vjeruje da će predstava na poseban način da dotakne dušu savremene publike 21. vijeka.

“Okupili smo se oko ovog dragocjenog romana kao oko nekog blaga koje svojom svjetlošću na izvjestan način rasvjetljava teme koje su bile zataškane, sakrivene, ali i teme koje nas se itekako tiču”, rekla je Dedović i dodala da ova predstava analizira razne rane iz prošlosti, ali istovremeno govori i o ljubavi, njenoj žilavoj izdržljivosti, snazi, borbenosti, požrtvovanju, ali i destrukciji.

Najavljujući nedjeljnu premijeru, reditelj Boris Liješević kazao je da roman govori o bračnom paru koji 27 godina živi na svetioniku na krajnjem jugu zemlje, i to od događaja koji su drastično uticali na njihove živote i njihove sudbine.

“Imamo ljude koje je samoća i izolacija promijenila, promijenila im karaktere i odnose, koji žive u ćutanju, koji su na taj način upleteni u prošlost, koji su se zaustavili u jednom trenutku života i kao da on više ne teče. U drugom dijelu predstave dobijaju nezvane goste, dvoje mladih ljudi koji žele da kampuju kod svetionika. Poslije 27 godina oni tako ponovo srijeću neke ljude, opet se budi život i počinju da odzvanjaju smijeh i vriska, neka nova atmosfera. Međutim, pitanje je da li je poslije toliko godina ćutanja, ostavljenosti i samoće, novi život dobrodošao”, naglašava reditelj.

Autorka dramatizacije Stela Mišković kaže kako je gotovo svaka rečenica iz Spahićevog romana, odnosno replika iz komada, toliko sadržajna da se oko svake može obaviti tema i suština predstave.

“Govorimo o ljudima čija srca krvare, koji su potrošili srca na državu koje više nema, na dužnosti i ideologiju koja je obesmišljena i ismijana od strane današnjih mlađih generacija. Potrošili su svoja srca na tugu za nerođenim djetetom ili na neostvareno potomstvo, na patnju, na mržnju, na kompromise”, dodaje Mišković.

Glumac Srđan Grahovac izrazio je posebno zadovoljstvo zbog ponovnog rada s rediteljem Liješevićem, kao i članovima glumačkog ansambla “Zetskog doma”.

“Ima u ovom romanu jedna stvar koja me je mnogo zaintrigirala, a to je kada Bato Lončar, kapetan I klase, a ja ga igram, kaže: “A bili smo sretni”. To smo sigurno svi doživjeli na nekim primjerima u životu, da postoji neki vremenski period u kojem sve funkcioniše, a onda se nekim čudnim tokom sve okrene naopačke i krene stranputica u kojoj nema povratka. Zašto i kako – to ovaj roman jako dobro objasni”, kaže Grahovac.

Predstava “Pod oba Sunca”, prema mišljenju glumice Varje Đukić, obilježiće aktuelni trenutak u pozorištu i u društvu.

“To je nešto što bi trebalo da bude jedna vrsta uzorka za neophodne priče koje nijesmo ispričali. Predstava se, kao i roman, bavi pričom o dvije generacije – jednoj kojoj pripadamo kolega Srđan Grahovac i ja i drugoj generaciji kojoj pripadaju mlađe kolege, koji se nalaze pred drugačijim, ali, u stvari, povezanim dramama”, kaže glumica Varja Đukić.

Zadovoljna procesom je i glumica Marija Maša Labudović.

“Predstava obiluje i monološkim formama koje zahtijevaju veliku odgovornost, posvećenost, koncentraciju, pažnju, u kojima vam je jedini partner publika i te monološke forme su za mene bile veliki izazov, kojem sam, nadam se, odgovorila”, kaže glumica Labudović.

Govoreći o ulozi Mitra, glumac Vule Marković naglašava da kada čovjek dovoljno boravi u laži, i sam prestane da percipira šta je istina, a šta ne.

“Zapravo nas to promijeni na način da se nekako i sami pogubimo, smanjimo, poništimo i da svaku odluku koju donosimo, donosimo u odnosu na to šta smo uradili ili šta nijesmo rekli, a to se upravo desilo s Mitrom”, zaključuje Marković.

Više različitih uloga tumači i glumica Jelica Vukčević.

“Zahvalna sam na rediteljskoj procjeni da dobijem da igram pet potpuno različitih karaktera, različitih ljudi, s različim pričama,  to je bilo jako izazovno. Sad smo u fazi kada jedva čekamo publiku i reakciju na sve što smo radili”, poručuje Vukčević.

Glumac Goran Vujović kaže da je veliki izazov bio raditi na liku kojeg tumači, a koji je otelotvorenje zla.

“S druge strane, radostan sam što sam bio dio ovog procesa. Imali smo odličan predložak, a to je roman Ognjena Spahića, dramatizacija i adaptacija su sjajno urađene, imali smo sjajnog, staloženog i mirnog reditelja. Nadam se da zaista imamo dobru predstavu i pozivam publiku da dođe”, kaže Vujović.

Glumica Jelena Laban naročito je istakla izuzetnu saradnju koju je, tokom procesa, imala s kompozitorkom Ninom Perović.

“U ovoj predstavi igram nekoliko različitih uloga, dakle pojavljujem se nekoliko puta u, da tako kažem, različitoj funkciji i to mi je bilo vrlo interesantno, jer se na takav način ranije nijesam susretala s mijenjanjem uloga”, ističe Laban.

Scenografiju potpisuje Janja Valjarević, kostimografiju Lina Leković, kompozitorka je Nina Perović, asistentkinja režije Nina Martinović, a kostimografkinje Mia Đurović.

Nedjeljna premijera počeće u 20 časova, a dan kasnije u istom terminu na repertoaru će biti reprizno izvođenje.

Ulaznice za reprizu, po cijeni od 5,00 i 7,00 eura, mogu se i dalje kupiti na našoj biletarnici od 10 do 13, te od 18 do 20 časova. Telefon za informacije: 067 428 655.

Katalog predstave možete preuzeti ovdje.

(foto: Duško Miljanić, video: Vladimir Martinović, dizajn: Ozana Brković)