Zetski dom

Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ postalo je punopravni član najznačajnije panevropske pozorišne mreže Evropska teatarska konvencija (European Theatre Convention – ETC). To je odlučeno na sjednici Generalne skupštine mreže koja je sinoć održana u Pragu.

Prema riječima direktora Ilije Subotića, na ovaj način učinjen je velik i značajan korak u daljem razvoju i promociji najstarijeg crnogorskog državnog teatra i njegove referentne integracije u evropske tokove.

„Posebno je zadovoljstvo što je Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ postalo član najveće i najznačajnije panevropske mreže javnih pozorišta Evropska teatarska konvencija, koja promoviše ovu umjetnost kao vitalnu društvenu platformu za dijalog, demokratiju i interakciju spram potreba raznovrsne publike, njegujući angažovan, inkluzivan pojam pozorišta koji donosi evropsko društveno, jezičko i kulturno nasljeđe, ali i savremeno stvaralaštvo“, istakao je direktor Subotić nakon potpisivanja dokumenta o prijemu s predsjednikom mreže Seržom Rangonijem (Serge Rangoni).

Direktorica mreže Hajdi Vajli (Heidi Wiley) istakla je da je Kraljevsko pozorište “Zetski dom” napravilo fantastičan korak time što se pridružilo Evropskoj teatarskoj konvenciji.

„Fantastičan korak je to što što se Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ uključilo u Evropsku pozorišnu konvenciju. Smatram da je veoma važno da pozorišni autori iz bivše Jugoslavije budu dio zajednice, da se njihovi glasovi čuju, a njihove perspektive i dramski tekstovi budu vidljivi našoj mreži kolega, prijatelja, producenata i programskih menadžera“, istakla je, između ostalog, direktorica mreže Vajli.

Putem realizacije brojnih programa, benefiti članstva, između ostalog, odnose se na mogućnost učešća u umjetničkoj saradnji i umrežavanju u cilju razvoja i realizacije koprodukcija i razmjene predstava, uz jačanje kadrovskih kapaciteta, dok su projekti koje je ETC nedavno pokrenula fokusirani na pozorište za mladu publiku, novu dramu, održivost, digitalizaciju, rodnu ravnopravnost i raznolikost kulturnih izraza.

Evropska teatarska konvencija, sa sjedištem u Berlinu, najveća je i najvažnija mreža javnih pozorišta u Evropi, osnovana 1988. godine, odražavajući različitost dinamičnog kulturnog sektora na evropskom kontinentu, a čini je više od 44 članica iz 26 zemalja.

Jedan broj nacionalnih i gradskih pozorišta iz zemalja našeg okruženja takođe je obezbijedio status punopravnog člana, poput Hrvatskog narodnog kazališta – HNK iz Zagreba, Narodnog pozorišta u Beogradu, Nacionalnog teatra Albanije, Slovenskog narodnog gledališća – SNG Nova Gorica i drugi.

(video materijal: RTCG; foto: Jan Hromadko / ETC; promo: Zetski dom)