Zetski dom

U rubrici Arhivska bilježnica drugog broja pozorišnih novina „Protagonist“, donijeli smo osvrt na predstavu „Kralj Ibi“, Alfreda Žarija, u režiji Slobodana Milatovića, kojom je 2003. godine započelo novo poglavlje u radu Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Cetinje.

Mnogobrojna gostovanja, prestižne nagrade i publika koja je dugotrajnim aplauzima ispraćala svako izvođenje, svjedočili su o velikom povratku „Zetskog doma“ na kulturnu mapu zemlje i regiona.

Tekst Rajka Radulovića, dramaturga Kraljevskog pozorišta »Zetski dom« može se pročitati u nastavku:

Nakon višegodišnje pauze, 11. januara 2003. godine započeto je novo poglavlje u radu Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” premijerom predstave “Kralj Ibi“ Alfreda Žarija, u režiji Slobodana Milatovića.

Uloge kralja Ibija i majke Ibi tumačili su Petar Božović i Varja Đukić, a u ostalim ulogama su se pojavili Ivana Tomičić, Nada Vukčević, Gorana Marković, Ana Vujošević, Tihana Ćulafić i Dafina Perović. Dramaturg predstave bio je Božo Koprivica, kostim i lutke uradio je Silvan Omerzu, a scenski pokret Ferid Karajica.

Prava stvar

Tadašnji direktor Kraljevskog pozorišta “Zetski dom“ Ljubomir Đurković, govoreći o predstavi je istakao:

„Iako imamo skromna, gotovo nikakva sredstva za vlastitu produkciju, odlučili smo se da krenemo u ovaj projekat. Prihvatili smo se možda jednog od najteže rješivih zadataka, a to je “Kralj Ibi“, kojeg smatram za kamen temeljac moderne dramske literature. “Kralj Ibi“ je u nekom svom teatarskom smislu vrlo neuhvatljiv, ali mislim da smo napravili pravu stvar uz jednog maštovitog reditelja i sjajnu glumačku ekipu.

Nije bilo lako početi od početka u pozorištu koje još uvijek nije formiralo opslužni tim za predstave, ali uprkos neiskustvu mala ekipa Kraljevskog pozorišta “Zetski dom“ u potpunosti je pružila logističku podršku u svakom smislu i odgovorila na sve zadatke i izazove koji nosi rad na jednoj predstavi. Ostaje da se vidi da li će i publika biti zadovoljna onim što smo uradili”.

Žarijev komad je igran u različitim vremenima, na različite načine, tako je i dobijao različite predznake u smislu žanra – od komedije apsurda do angažovanih predstava protiv totalitarizma…

Svakako, najpoznatiji Ibi na prostorima bivše Jugoslavije ili regiona bio je onaj u tumačenju Zorana Radmilovića, koji je, igrajući ga godinama na opšte zadovoljstvo publike, a u zavisnosti od raspoloženja i dnevnih događanja, “dopisivao” tekst.

Glumački izazov

Tim prije je glumački izazov i odgovornost jednog od najvećih glumaca ovih prostora Petra Božovića bio veći. Da je ostvario veliku ulogu svjedoči nagrada (između svih ostalih) festivala “Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru.

U obrazloženju žirija je navedeno:

“Glumački postupak Petra Božovića je duboko prodro u psiho-socijalnu dimenziju nakazne stvarnosti i dobacio do gledaoca misao… Njegov Kralj Ibi je intelektualan, metaforičan i ukazuje na umjetnost glume koja tumači život…”

Veliki povratak

Mnogobrojna gostovanja, prestižne nagrade i publika koja je dugotrajnim aplauzima ispraćala svako izvođenje predstave, svjedočili su o velikom povratku Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” na kulturnu mapu zemlje i regiona.

I na kraju, intresantno je napomenuti da je Alfred Žari napisao komad 1888. godine kada je na Cetinju u još nedovršenom zdanju “Zetskog doma” odigrana prva pozorišna predstava “Balkanska carica”.

Informacije o predstavi “Kralj Ibi” možete naći i u našoj online arhivi.

(foto: Arhiva Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”)