Zetski dom

Između JU Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ i Narodnog pozorišta Sombor, potpisan je sporazum o saradnji, kojim su utvrđeni zajednički interesi po pitanju saradnje u oblasti pozorišne umjetnosti i produkcije i drugih komplementarnih aktivnosti.


Ova saradnja proizašla je iz činjenice da su oba pozorišta dio Evropske rute istorijskih pozorišta, tačnije njene regionalne, Jadranske rute. Baštineći kvalitet produkcija i jasnu umjetničku profilaciju, pozorišta se obavezuju na razmjenu programa u naredne četiri godine minimum jednom godišnje, u skladu sa umjetničkom politikom pozorišta koje je domaćin.
Ako je sudeći po razmjeni energije koja se desila na sinoćnjem igranju interaktivne predstave Ninoslava Đorđevića „Svaka divna stvar“, pred dva pozorišta je predivna saradnja.

Narodno pozorište Sombor je poput „Zetskog doma“ istorijsko pozorište. Prva predstava u zgradi Pozorišta u Somboru održana je 25. novembra 1882. godine. Od tada, Pozorište u Somboru radi kontinuirano. Stalno profesionalno pozorište deluje od 1946. godine, a 1952. prerasta u Narodno pozorište. U Somboru su režirali najistaknutiji reditelji svoje generacije, a u poslednje tri decenije, Narodno pozorište Sombor je bilo jedno od najmobilnijih u Srbiji.