Zetski dom

Umjetnička direktorica Stela Mišković prisustvovala je svjetskoj konferenciji izvođačkih umjetnosti za djecu i mlade „ASSITEJ Artistic Gathering“, održanoj u Beogradu i Novom Sadu od 20. do 24. Novembra.

Foto: Duško Miljanić

U skladu sa jednim od ciljeva njenog mandata – pokušaj vraćanja publike u pozorište kroz osnaživanje teatarskih sadržaja za mlade, čime će se nastavljeno na dječiji teatar profilisati i oblikovati i publika u adolescentskoj dobi, naša umjetnička direktorica Stela Mišković prisustvovala je konferenciji „ASSITEJ Artistic Gathering“, održanoj u Beogradu i Novom Sadu od 20. do 24. novembra, u organizaciji ASSITEJ international i ASSITEJ Srbija.
Konferencija je održana u okviru festivala „Prekretnica“ ASSITEJa Srbija, koji je ugostio šesnaest regionalnih i dvije produkcije iz Belgije i Novog Zelanda.

(preuzeto sa sajta assitejsrbija.org.rs)

„S obzirom na poziciju u kojoj se nalazi cijeli svijet, kao i status pozorišta i scenske umjetnosti za djecu i mlade, možemo biti sigurni u jedno: nalazimo se u graničnom, tranzicionom prostoru koji je dio promjena iz jednog stanja u drugo. Prostor neznanja, konfuzije i neizvijesnosti – u kome su stare istine napuštene, a nove ideje se još nisu pojavile. Ovaj prelazni prostor često počinje osjećajem gubitka, krize, straha i besmisla, uz svijest da nema povratka. Pritom se odričemo starih značenja i ulazimo u rubni prostor u kome nova značenja još nisu stvorena.
Ciljevi AAG 2023 u Srbiji su zalaganje da se pozorište i scenske umjetnosti za djecu i mlade pozicioniraju na ljestvicu više u agendi donosioca odluka, njegovanje novih sinergija između obrazovanja i kulture, stavljanje umjetnika i produkcija iz jugoistočne Evrope u centar pažnje, i dovođenje u pitanje zanemarivanje prava djece i mladih na umjetnost i kulturu.“, navodi ASSITEJ international.
Cjelokupni sadržaj festivala dostupan je na sajtu Assiteja Srbija.