Zetski dom

Zagrebačko kazalište mladih u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

Na festivalskoj sceni MIT-a odigrana predstava o odrastanju u doba rata

Predstava Velika bilježnica, u režiji Edvina Liverića, po istoimenom romanu Ágote Kristóf, bavi se odrastanjem u doba rata. Ispričana iz vizure dva brata blizanca koji odvojeni od majke dolaze živjeti sa bakom na selu, gdje se susrijeću sa okrutnostima koje donose rat i priroda porodičnih odnosa, ova priča svjedoči o tome koliko je rat jači od ljudskog bića, naročito ako je riječ o djetetu. Radnju smještenu u malo pogranično mjesto dočaravaju elementi dječije igre, pa su tako tenkovi, mine, eksplozije, smrti i kolone izbjeglica svedeni na figurice, malo prašine, dječje igračke.

“Oni se igraju figuricama koje mi projeciramo kao velike na platnu, a ove sve emotivne male stvari, obiteljski momenti na sceni izgledaju kao veliki. Glumci su zavoljeli likove, imali smo puno razgovora sa psiholozima, o tome šta se dešava da djeca postanu okrutna kako bi preživjela u okrutnom svijetu. Zapitao sam se ko su ta djeca koju odgajamo, kako to činimo, u kojim uvjetima, kome ostavljamo svijet? Taman smo počeli raditi predstavu i desila se Balkanska ruta, gledali smo snimke djece koja dolaze iz Sirije, kroz šta prolaze, pitao sam se – ta djeca će uskoro preuzeti svijet, a sa kojim traumama oni dolaze. Ne moramo ići toliko daleko, možemo sve posmatratii i u mikrosmosu, npr u obitelji, gdje djeca rastu okružena nasiljem”, kazao je nakon izvedbe Velike bilježnice na Cetinju reditelj Edvin Liverić.

Blizanci su na početku nijemi posmatrači, ali vremenom postaju aktivni protagonisti. Djeca koja su se nekada igrala, bila željna učenja i iskazivanja ljubavi, da li zato što su sada prinuđena ili sama nalazeći razlog, počinju iskazivati nasilje, najprije u porodici, a onda i van svog doma. Ovaj tekst koji nosi mučne poruke glumci su upečatljivo donijeli na scenu.

“Taj roman je nešto što me fascinira od kako sam ga pročitao prije 15 godina. Imam strahopoštovanje prema tom tekstu, on nosi magiju sa sobom. To je mali roman koji ima stotinjak stranica, ali unutra je jedan cijeli veliki svijet. Rat od ljudi radi zvijeri, izvlači najgore iz njih”, kazao je glumac Petar Leventić.

“Kada jedno takvo remek djelo dobijete priliku raditi, cijeli tim ima veliku odgovornost dati ono najdublje i najiskrenije. Predstava je nastala iz želje svih nas da nešto napravimo, u kazalištu se držimo kao obitelj i crpimo energiju jedni iz drugih“, kazao je Vedran Živolić, glumac u predstavi.

“Meni je uvijek lijepo doći u ovo vaše divno pozorište, uživao sam. Predstava ima jako puno poruka. Drago mi je što ZKM, koje je jako popularno kazalište u Zagrebu, gostuje u Crnoj Gori. Vidio sam da je publika uživala“, kazao je hrvatski ambasador, Veselko Grubišić.

Ansambl predstave čine i glumci: Marica Vidušić, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak, Danijel Ljuboja, Dado Ćosić, dok upečatljivu muziku Merime Ključo, u predstavi izvodi Krešimir Lulić na harmonici. Dramaturgiju za Veliku bilježnicu uradila je Lana Šarić.